Izšel je novi Avto magazin! Testi: Nissan Leaf, Renault Megane R.S., Citroen Grand C4 Space Tourer, Suzuki XS4 S-Cross

Izšel je novi Avto magazin! Testi: Nissan Leaf, Renault Megane R.S., Citroen Grand C4 Space Tourer, Suzuki XS4 S-Cross (foto: MJ) MJ

V novem Avto magazinu napovedujemo avtomobilski salon v Parizu in komentiramo meritve izpušnih plinov po standardu WLTP. Podrobno smo si ogledali študijo Opel GT X Experimental in dirkalnik za doseganje rekordov Porsche 919. Vozili smo: Audi E-Tron Vision GT, Škoda Fabia, Opel Combo, Mazda MX-5, VW e-Crafter, Kia Ceed. Preberite tudi test: Nissan Leaf. Opravili smo kratke teste: Renault Megane R.S., Citroen Grand C4 Space Tourer, Suzuki SX4 S-Cross, Peugeot 308 GT, Dacia Sandero Stepway, Nissan Qashqai, Renault Kadjar, Mazda CX-5. Zanimive prispevke so pripravili motoristi, poročamo pa tudi o športu: DP GHD, moto GP, formula 1, reli SP.

Mondial de l'Automobile, najstarejša avtomobilska razstava na svetu, prve dni oktobra odpira svoja vrata. Vsako drugo leto se svetovna avtomobilska poda v mesto ob Seni, letos bo razstava malo okrnjena, ker se je nekaj velikih izdelovalcev skujalo in jih tja ne bo. V Parizu so si obiskovalci Grand Palacea že leta 1898 lahko prvič ogledali razstavljene štirikolesnike! Aktualno.

Najpomembnejša novost, ki sovpada z afero Dieselgate – razvoj testov, ki bi nadomestili obstoječi standard NEDC, so strokovnjaki sicer začeli že pred desetletjem – je nov standard merjenja učinkovitosti motornih vozil, tako porabe kakor izpustov, WLTP. Aktualno.

Audi je bil ena od zadnjih znamk, ki je pripravila dirkalnik za popularno igro Gran Turismo, a zdaj so se odločili, da naredijo korak naprej in izdelajo tudi resnični avtomobil. Odkrijte občutke za volanom E-Trona Vision GT, prvega avtomobila, ki je učinkovito izvedel prehod z igralne konzole na dirkalno stezo. Vozili smo.

Prenovljena Škoda Fabia sicer oblikovno ni bistveno spremenjena, a je v koraku s časom. Vozili smo.

Nemec ali Francoz? To je vprašanje, ki si ga pri novih Oplih te čase vedno znova zastavljamo. Tudi pri novem Oplu Combu Life. Vozili smo.

Za marsikoga najbolj zabaven avto na svetu je dobil močnejši motor. Ali, drugače povedano, Mazda MX-5 bo ponujala še več zabave. Vozili smo.

Pri Avto magazinu sicer nismo ravno specialisti za lahka gospodarska vozila, med katera spada Volkswagnov Crafter, a ko gre za nove tehnologije, smo seveda z veseljem zraven. Vozili smo.

Že nekaj časa je jasno, da bodo pri Kii družino novega Ceeda precej povečali. Ob klasični petvratni kombilimuzini in karavanski različici prihajata še športna različica GT in kot presenečenje tudi ProCeed. Vozili smo.

Ko smo na dvorišču Oplovega oblikovalskega centra v Russelsheimu s šefom oblikovanja, Markom Adamsom, čakali, da se skozi vrata zapelje novi konceptni GT X Experimental, nam je razložil zanimivo podrobnost: še nikoli v zgodovini Opla v oblikovalskem centru obiskovalcem niso dovolili fotografirati in snemati. Mi (člani žirije Autobest) smo bili prvi. Predstavljamo.

Nissan Leaf je, to lahko mirno zapišemo, pravzaprav nekakšen starosta električnih avtomobilov za širšo (ne pa tudi široko, seveda) uporabo. Neredko je imel tudi naziv najbolje prodajanega električnega avtomobila na svetu. Lahko nova generacija nadaljuje uspešno pot? Test.

Tekma, kako spraviti čim več moči na sprednja kolesa, se je očitno končala. Zdaj je trend narediti čim boljši avto z optimalno zalogo moči. Kratki test.

Že res, da so zdaj v modi terenci in križanci, toda Citroën ima v svojem rokavu dodatnega asa: primerno velik in udoben avtomobil za tiste, ki potrebujejo prostor: Grand C4 Space Tourer. Kratki test.

Suzuki SX4 S-Cross ni več najmlajši model, saj je obnovljen na cestah dobro leto, sicer pa že dobra štiri, torej (pa naj se zdi še tako nenavadno) prihaja iz časov, ko smo na križance gledali še nekoliko drugače oziroma so bili še nekoliko redkejši. Kratki test.

Avtomobili niso le pločevina in nekaj plastike na kolesih, kajne? Če se strinjate, lahko nadaljujemo še s tem, da imajo nekateri avtomobili karakter, če že ne dušo. In nekaj tega je ujetega tudi v tem Peugeotu 308 GT. Kratki test.

Vsak od nas kdaj, pa čeprav redko, doživi tisti prijetni občutek, ko ve, da počne nekaj posebnega, nekaj, kar bo zagotovo še dolgo pozitivno vplivalo nanj, na njegovo življenje in tudi kariero. Da smo to dosegli, smo morali dolgo garati in ne nazadnje imeti tudi nekaj sreče. A ko to na koncu dosežemo, je občutek neverjeten. Tehnika.

Potovanje z avtomobilom ali motorjem je v Ameriki drugačno kot pri nas. Razdalje so nepredstavljivo večje, kraji so bolj raznoliki, občutki pa ... neprecenljivi! Reportaža.

Večkrat smo že dejali, da nas Slovenija vedno znova preseneti s svojimi lepotami. Že res, da smo za marsikoga žepna država, a imamo več, kot si mislimo. Tako smo zajahali sedem velikih motociklov in en štirikolesnik ter se za dva dni odpravili stran od GSM-signala v zavetje kočevskih gozdov in vijugali ob Kolpi. Prava avantura za ta izredno priljubljeni razred. Primerjamo.

Nova Gorica je tudi letos potrdila vlogo vodilnega relija v Sloveniji, razgibana trasa pa je ponudila številne preobrate in do zadnjega kilometra neznan končni razplet. Favoriti so se opekli in na vrhu tokrat tudi nova imena. Reportaža.

13. 9. 2018

Nova številka je v prodaji od 13. septembra 2018. Naslednja številka, 11/2018, izide 11. oktobra 2018. Na revijo se lahko naročite prek spleta, Avto magazin pa lahko berete tudi na tablicah in telefonih.