Izšel je novi Avto magazin! Testi: Opel Corsa, Škoda Kamiq, Kia XCeed ...

16. 1. 2020
Deli

V prvi številki revije Avto magazin v tem letu in hkrati v tem desetletju smo za vas pripravili nekaj resnično glasnega. Na to vas opozarja že naslovnica, na kateri se bohoti najmočnejši serijski Ford Mustang vseh časov, s katerim se je Sebastjan zapeljal po okolici Los Angelesa. In medtem, ko v Sloveniji še čakamo nanj, smo se v Nemčiji zapeljali z novim Golfom. Dotaknili smo se tudi prihodnosti naftnih derivatov kot pogonskih sredstev, Matjaž pa je tokrat v rubriki Rabljeni avtomobil pozornost namenil študentom. Seveda pa nikar ne spreglejte avtomobilskih in moto testov - tudi teh je tokrat v izobilju.

AUTOBEST: Izjemno tesno je finale dobila Oplova Corsa

Letošnji finalni izbor je že vnaprej zagotavljal tesen, skoraj dramatičen izid, saj so bili tekmeci že na oko blizu, enakovredni, nekateri pa celo sorodstveno povezani.

Usoda motorjev z notranjim zgorevanjem: Ali nafta teče zadnji krog?
O tem, kakšna bi lahko bila usoda motorja z notranjim zgorevanjem, smo v Avto Magazinu pisali pred slabim desetletjem. Napovedi za ljubitelje bencinskih in dizelskih hlapov niso bile tako strašne, slabo dekado pozneje pa položaj še vedno ni dosti drugačen.

Slovenski avto leta 2020: Renault Clio prvič prvi

Finale 28. izbora Slovenski avto leta je potekal pred TV-kamerami na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Naslov je osvojil Renault Clio. Najbolje prodajani avtomobil pri nas šele prvič sploh, Renault pa prvega po več kot 20 letih.

Glodavci - nevšečnost, ki jo le stežka preprečimo

Glodavci, ki se v mrzlih zimah zatečejo pod pokrov vašega avtomobila, predstavljajo nevarnost, ki se je pogosto ne zavedamo.

Vozili smo: Volkswagen Golf. Tekmeci, kje ste?

Malo je avtomobilov na svetu, ki so se v zgodovino avtomobilizma zapisali tako močno kot Golf. Skoraj nobeden pa ni tako zelo mogočen, da ima pravzaprav svoj razred.

Reportaža: Mustang Shelby GT500 in znamenita ameriška cesta Angeles Crest Highway

Čeprav nas je Ford v Los Angeles povabil predvsem zaradi razkritja prvega električnega Mustanga, nas je večina novinarjev čakala nekaj povsem drugega - vožnjo po znameniti gorski cesti Angeles Crest Highway. Tudi ali predvsem zato, če sem čisto iskren, ker smo se v njene ovinke podali z najmočnejšim serijskim Mustangom, Shelbyjem GT500.

Test: Škoda Kamiq 1,6 TDI DSG 85 kW Style

Škoda je s svojim tretjim križancem skorajda povsem dopolnila ponudbo tudi pri zdaj zelo priljubljeni vrsti avtomobilov. Tudi najmanjši je 'opremljen' z začetnim K in končnim Q, je v vsem pravi predstavnik znamke, ki se vzpenja vse više.

Test: Opel Corsa 1.2 Turbo Elegance

Nova Oplova Corsa je tehnične gene sicer povzela pri (novem) lastniku, koncernu PSA, toda na srečo je model ostal Oplovsko samosvoj, vozno zanimiv in prostorsko uporaben.

Test: Audi Q3 Sporback 35 TDI S line S tronic

Končno so se zganili tudi pri Audiju! Saj ne, da bi bilo z njihovimi avtomobili kaj narobe, a zdaj je končno zanimiva tudi oblika.

Kratki test: BMW X3 M Competition

Avtomobilska zgodovina ponuja ogromno nesmislov. Poriniti 510-'konjski' motor v križanca se zdi eden od teh. Pa je res?

Kratki test: Renault Twingo Intens TCe 95 EDC

Prenovljenega Twinga smo v daljšem testu že preizkusili z ročnim menjalnikom, zdaj pa smo najmočnejšo motorno izvedenko združili še s samodejnim menjalnikom EDC. Zanimiva alternativa ali strel v prazno?

Kratki test Renault Koleos Initiale Paris 2,0 Blue dCi 190 CVT 4WD

Po dveh letih je Koleos dobil majhno osvežitev. Pravzaprav gre za dopolnila k modelu, za katerega lahko ugotovimo, da je glavni krivec za Espaceovo slovo.

Kratki test: Kia XCeed 1.0 T-GDI Way

Zgolj ena črka v imenu prinaša na prvi pogled povsem drugačen avtomobil.

Kratki test Dacia Duster TechRoad 1,3 TCe 150 4x4

Duster je že skoraj sinonim za avtomobil, ki ima primerno opremo za vse tisto, kar takšne vrste avtomobil potrebuje – štirikolesni pogon. Zdaj pa je dobil še zmogljiv bencinski motor.

Kratki test: Mazda3 Skyactiv-X

Revolucionarni motor Skyactiv-X je posledica Mazdinega vztrajanja pri načelu, da pri bencinskih motorjih ne bodo uporabljali pomoči turbin.

Kratki test: MAZDA CX-5 AWD AT 184 Takumi plus

Mazda CX-5 spada med tiste avtomobile, ki so v razred priljubljenih 'crossoverjev' vstopili precej pozno. In to je pravzaprav ena od njegovih prednosti.

Podaljšani test: Volkswagen T-Cross

Delovne naloge naših avtomobilov na podaljšanem testu so zelo različne, a nikoli dolgočasne.

Vzporedni test - MV Agusta F3, MV Agusta Brutale 800, MV Agusta Turismo Veloce

Pri prestižni italijanski znamki MV Agusta so svoje dvokolesnike z dizajnom in edinstveno tehniko povzdignili na raven umetnin. Namesto da bi jih obesili nad kamin v dnevni sobi, smo v redakciji preizkusili tri njihove modele. Tri trivaljnike. In veste, že zdaj lahko zapišem: njihov pravi dom je cesta, ne dnevna soba.

Podaljšani test - Moto Guzzi V 85 TT

Guzzi je prvi prišel z idejo, da v najbolj masovnem in priljubljenem razredu potovalnih enduro motociklov naredi retro izvedbo. S tem smo dobili svežino, ki deluje kot zelo dobrodošel nov veter v industriji, ki se ne peha za presežki in konji za vsako ceno. Jeseni smo ga za dober mesec dni vozili na podaljšanem testu in tu so naše ugotovitve.

Ekskluzivno: vozili smo Kawasaki Z900

V družboslovju pravimo tistim, rojenim po letu 2000, generacija Z. Z pa je tudi črka, ki določa popularno Kawasakijevo slečeno modelno družino; njen prvi član je ugledal luč sveta leta 2004. Govorimo torej res o pravi generaciji Z.

Test Husqvarna FE 250 2020 R-Tech

Stroj, ki je namenjen za zabavo in dirke na najvišji ravni. Serijski motocikli za hard enduro so povsem kos težkim preizkušnjam, ko pa govorimo o najbolj ekstremnih terenih, je za zaščito motocikla in predvsem, da te ta pripelje do konca, treba uporabiti ustrezno zaščito.

Šport Formula 1

Formula 1 je šport, ki le redko dolgo tehnično ostane enak (ali vsaj zelo podoben). Če korenitih sprememb ne povzročijo konstruktorji in aerodinamiki s svojimi novimi idejami za več hitrosti, to stori kar FIA z resno spremembo pravil. In v sezoni 2021 bomo videli eno od najbolj korenitih sprememb v zgodovini tega športa.

Rabljen avto: Študent naj bo - mobilen

Tudi študentsko življenje je v Sloveniji marsikdaj polno vzponov in padcev, pravic in krivic. A večina študentov se bo najverjetneje strinjala s tem, da je za uživanje študentskega obdobja pomembno tudi to, da je študent – mobilen.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"