Izšel je novi Avto magazin! Testi: Renault Clio, BMW Z4 M40i, Hyundai i30N Performance Fastback...

12. 10. 2019
Deli

Oktobra pa si lahko v novi številki revije preberete tudi vse o letošnjem Tannis testu, ki v veliki meri odloča o zmagovalcu izbora za Evropski avto leta, testu zimskih gum za prihajajočo zimo in pa prvi testni vožnji novega Peugeota 208. Razkirvamo, kako bo videti nova Opel Mokka, ki bo po novem nosila električno srce, posebno mesto smo namenili novemu Renaultu Clio, ki se je s peto generacijo vrnil v Novo mesto. Motoristi so medtem pripravili zanimiv primerjalni test trokolesnikov... Prišel pa je tudi čas sprememb v uredništvu revije Avto magazin.

Razkrivamo: Mokka gre na elektriko

Opel se dokaj uspešno koplje iz težav, ki jih je imel pod prejšnjim lastnikom, ameriškim General Motorsom. PSA je k nemški znamki pripeljal povsem drugačno miselnost. Ob tem, da zdaj ne delajo več izgube, je pomemben del tudi povsem spremenjena modelska ponudba.

Aktualno; IAA Frankfurt - Brez dlake na jeziku

Avtomobilski saloni so priložnost, da se pogovorimo z nekaterimi vodilnimi možmi avtomobilskih znamk. Nekateri se radi izmikajo odgovarjanju na težja vprašanja, drugi so neposredni in jasni. Zbrali smo nekaj najbolj zanimivih mnenj.

Vozili smo Renault Zoe R135

Renault Zoe ima na trgu električnih avtomobilov dolgo in uspešno zgodovino: na evropske ceste jih je od leta 2012 zapeljalo že 160 tisoč in tako je najpogostejši električni avto v Evropi.

Vozili smo: Land Rover Discovery Sport

Čeprav se novi Discovery Sport že spogleduje s hibridno tehnologijo, še vedno pohvalno ostaja tudi čistokrvni hribolazec.

Vozili smo: Fiat 500X Sport 1.3 FireFly DCT

Fiat se s tretjo izvedbo modela 500X slogovno odmika od znanih dveh, a bi ta lahko še dodatno dvignila prodajne številke uspešnega modela.

Vozili smo: Mazda CX-30 SkyActiv-X

Ne, nova Mazda CX-30 nima trilitrskega motorja, niti ga ni v načrtu. Pod motornim pokrovom se namreč v najboljšem primeru skriva dvolitrski bencinski motor. A tudi ta ni nikakor za odpis, če se njegovo ime zaključi s črko X. In če klasične atmosferske motorje štejemo pod prvo generacijo, turbo motorje pod drugo (ob tem pa odmislimo rotacijske motorje), lahko Skyactiv-X motorje zaradi njihovega inovativnega načina delovanja zagotovo uvrstimo v novo generacijo.

Reportaža: Tannis test 2019

Avtomobilska jesen je vedno pestra. Po poletnem zatišju se avtomobilske znamke pospešeno pripravljajo najprej na avtomobilski salon, hkrati pa seveda tudi na uspešen zaključek leta.

Aktualno: Slovenski avto leta

Jesen je tu in z njo vedno pride tudi glasovanje za slovenski avto leta, tokrat bo ta z letnico 2020!

Test: Renault Clio TCe 100 R.S. Line

Čeprav sta si na pogled dokaj podobna, pa tudi tehnika se ni tako zelo spremenila, bi bilo primerjati stari in novi Clio kot primerjati jabolka in hruške. Še več, testni ni bil ne eno ne drugo. Bil je pomaranča. Digitalna pomaranča.

Test: BMW Z4 M40i

Pravzaprav je to lahko vsak kabriolet ali roadster, a Z4 ni dvoživka zgolj zaradi odpirajoče se strehe, temveč ali pa predvsem zaradi očem skritih stvari.

Kratki test: Renault Megane R.S. Trophy

Tisti, ki se še spomnite starejših generacij hitrih družinskih avtomobilov (Angleži jim radi rečejo hot-hatchi), se spomnite tudi, kako brezkompromisni in vsakdanje omejeno uporabni so znali biti. Takšnih je zdaj malo.

Kratki test: Hyundai i30 N Fastback Performance

Samo še malenkost... Ali pa tudi ne takšna malenkost – menjalnik je vendarle pomemben del avtomobila. A dvosklopčni je skoraj edino, kar bi si še želeli pri tem N-ju.

Kratki test: Citroën C5 Aircross Shine 2,0 BlueHDi 180 EAT8

Citroënov največji model je od začetka letošnjega leta C5 Aircross, ki na ponudbo te francoske znamke deluje pomlajujoče.

Kratki test: Mercedes-Benz CLC 300d 4Matic

Mercedesov GLC ob prenovi ni dobil le nove generacije dizelskih motorjev, ampak so ga tudi izdatno digitalizirali.

Kratki test: Ford Tourneo Courier 1.0 EcoBoost

Enoprostorci so vse manj priljubljeni, lahko bi jim celo rekli izumirajoča vrsta. Namesto njih so priljubljeni križanci. A nekateri vseeno potrebujejo ali želijo avto, ki je prostoren in prilagodljiv kot enoprostorci.

Renault Clio special: oblika, asistenčni sistemi, pogon, infotainment

Novi Renault Clio je zagotovo ena najpomembnejših novosti na našem trgu, do katere pa Slovenci na splošno čutimo še nekaj več. V štirih poglavjih rubrike Special smo se zato podrobno posvetili štirim segmentom, ki danes avtomobile ločijo med dobrimi in boljšimi.

Računalniško dirkanje: V Le Mans z nastopanjem v virtualnih dirkah?

Kevinu Siggyju Rebernaku je z odličnimi predstavami v Mercedesovi virtualni dirkaški seriji uspelo sesti za volan pravega dirkalnika razreda GT4.

Best Cars 2020: Najboljši avtomobili 2020

Tako kot vsako leto tudi letos revija Avto magazin oziroma vi, naši bralci, lahko sodelujete v izboru za najboljši avtomobil leta 2020. Glasovanje tradicionalno poteka prek spleta, do glasovnice pa lahko dostopate prek povezave: www.best-car.eu/slo

Tehnika: Za vsakodnevno uporabo preizkušeni na dirkališču

Podjetje Akrapovič ima bogate izkušnje z dirkami na najvišji ravni motošporta in doslej so Akrapovičevi partnerji z izpušnimi sistemi iz Ivančne Gorice osvojili že več kot 130 naslovov svetovnih prvakov. Izkušnje s steza se prenašajo tudi v proizvodnjo izpušnih sistemov za vsakdanjo uporabo.

Vzporedni test: Can-Am Ryker, Yamaha Niken, Quadro Qooder

Tako nenavadnih vozil na testu naenkrat še nismo imeli. Ker so vsak povsem svoja zgodba, seveda primerjalni test odpade, zato je to vzporedni test, kjer vam želimo podati našo izkušnjo s temi ZF-vozili, ki bi z lahkoto odigrala kakšno vlogo v sagi o Vojni zvezd.

Vozili smo: Husqvarna TE in FE enduro 2020

Razvoj gre naprej in nič ga ne ustavlja! Med testiranjem enduro motociklov Husqvarna z letnico 2020 sem ugotovil, da navidezne malenkostne spremembe prinašajo veliko razliko v vožnji. Čeprav nove Husqvarne niso videti tako spremenjene na prvi pogled, pa se prav pri vsakem modelu čutijo izboljšave. In to me je močno presenetilo.

Podaljšani test - Moto Guzzi V9 Bobber Sport

O novem testnem Guzziju sem sicer slišal, da je model V9 Bobber Sport, a sem si med razmišljanjem, da V9 seveda ne pomeni devetvaljnika V-zasnove, ampak V-zasnovo s slabimi 900 kubiki, zapomnil le 'sport'.

Podaljšan test: Piaggio MP3 300 HPE

Nimate vozniškega dovoljenja kategorije 'A' in si želite narediti konec vsakodnevnim prometnim zagatam? Piaggio MP3 300 HPE bi znal biti prava stvar.

Test Ducati: Scrambler Icon

V vsega štirih letih je Ducati Scrambler postal zelo pomemben in v času, ko je retro postalo spet moderno, prinesel Ducatiju velik uspeh. Še več, prinesel je odmik od izrazito športno ustrojene blagovne znamke, kar se je izkazalo kot prava poteza. Druga generacija Scramblerja ne prinaša revolucije, ampak malenkostne izboljšave tam, kjer so potrebne.