Izšel je novi Avto magazin: na testu Renault Clio, Opel Grandland X, Land Rover Discovery ...

13. 2. 2020
Deli

Februarska številka revije Avto magazin znova prinaša nekaj najpomembnejših avtomobilskih novosti. Podrobneje smo si ogledali novega Leona, ki po zaslugi sodobne tehnologije še bolj poudarja svoje španske korenine kot doslej. Natančno smo proučili predlog novega načina obračunavanja davka na motorna vozila, za ljubitelje nekoliko starejših vozil pa smo pripravili pregled avtomobilskih muzejev, ki si jih velja ogledati. Hkrati smo se – zaenkrat zgolj na tujem – zapeljali z dvema hibridoma, ki bi utegnila prepričati kar nekaj slovenskih kupcev.

Najboljši avtomobili 2020 - dvajsetič!

Pri Avto magazinu od leta 2000, torej že 20. leto, sodelujemo pri mednarodni akciji, ki so jo zasnovali kolegi pri nemškem Auto Motor und Sportu. Vanjo je poleg njih in nas vključenih še 19 avtomobilističnih medijev iz 17 držav. Kot vselej s svojim sodelovanjem prav vi, bralci, postavite ogledalo in merilo avtomobilističnim proizvajalcem in uvoznikom.

Novi davek za motorna vozila – ugodno, a le za izbrance

Čeprav naj bi bil po besedah vlade ugodnejši, naj bi z njim pobrali kar 18 milijonov evrov na leto več kot do zdaj.

Aktualno: Novo v Sloveniji - elektrika in mi

Najbrž je to že vsem jasno: leto, v katero smo nedavno zakorakali, bo v avtomobilskem svetu prelomno. Morda ne za vsakogar, za povečanje številčnosti električnih avtomobilov pa zanesljivo.

Aktualno: Avtomobilski muzeji – dvorane preteklosti

Ste morda vedeli, da so v dobrih 125 letih vsi proizvajalci skupaj proizvedli okrog tri milijarde avtomobilov, od katerih jih danes po svetu vozi le dobra tretjina?

Salon CES Las Vegas – danes bi vozil sam!

Audijev reklamni oglas, ki sega globoko v prihodnost, je vsaj za nekaj trenutkov v Las Vegasu čisto zares postal resničnost.

Nissan Qashqai – motor za nove izzive

Nissan Qashqai poleg dizelskih motorjev poganja tudi sodoben bencinski motor, ki so ga razvili za nove evropske okoljske standarde. Motor je na voljo v dveh različicah, in sicer s 103 kW (140 'konjev') in s 117 kW (160 'konjev').

Predstavljamo: Seat Leon – Hola*

Pri Seatu so v razvoj novega Leona vložili več kot milijardo evrov. S tolikšno količino denarja seveda niso obnovili zgolj njegove oblike, ampak so temeljito poskrbeli tudi za njegovo notranjost. Vključno z vse pomembnejšo digitalizacijo.

Vozili smo: Opel Grandland X Hybrid4 – X možnosti

Grandland X Hybrid4 je še eden v vrsti novonastalih hibridov, a z njim pri Oplu v nasprotju od večine proizvajalcev ne nagovarjajo zgolj varčnih in eko voznikov.

Vozili smo: Renault Clio E-TECH Hybrid – french toast*

Pri nas je toast nekaj, kar je treba še obogatiti, da nam je sploh všeč. V tujini, zlasti v Ameriki, pa je french toast (*francoski opečenec) poslastica, na kateri se znajde marsikaj. Od jajc in čokolade do sadja. In kaj ima s tem kruhkom Clio?

Test: Peugeot 208 1.2 PureTech 100 STT – prezgodaj ali prepozno?

Novi Peugeot 208 prinaša številne novosti. Na eni strani v primerjavi s predhodnikom povsem spremenjeno obliko, na drugi električni pogon. Pa je pravi čas za to?

Kratek test: BMW 118d – mičen in dinamičen

Enaka miselnost, drugačna zasnova. Novi BMW serije 1 se ne oddaljuje od ideologije dinamičnega avta za mlade, čeprav po novem nima več pogona na zadnjih kolesih.

Kratek test: Land Rover Discovery Sport R-Dynamic S 2,0 TD4 – klic s terena

Land Rover je nekakšen začetnik vrste avtomobilov, ki je zdaj zelo v modi terencev. A vseeno tudi s svojim najmanjšim ostaja na klasični strani splošnega trenda.

Kratek test: Renault Megane Grandtour Bose dCi 150 EDC – vrh ponudbe

Priljubljenost pravih družinskih avtomobilov s karavansko obliko je vse manjša. A Megane Grandtour dokazuje, da ima dovolj argumentov za tiste, ki jih ne morejo prepričati modne novosti.

Kratek test: Ford Ranger 2.0 EcoBlue 157 kW, 10AT, dvojna kabina 4x4 – dvojno poslanstvo

Podobno kot osebni avtomobili so tudi 'pick upi' tehnološko vse bolj napredni. Lep dokaz je prenovljeni Ranger, ki ni zgolj tehnološko napreden, temveč so ga temeljito izboljšali tudi na področju voznosti.

Kratek test: Renault Clio 1.5 dci Edition One – iskanje šivanke v senu

Novega Clia v dizelski izvedbi in z najvišjo stopnjo opreme smo pri Avto magazinu na test dobili ravno v dneh pred izborom za slovenski avto leta, ko smo novincu v uredništvu soglasno namenili vse točke in prvo mesto.

Kratek test: Nissan Micra 1,0 N-Connecta – Euro Micra

Od pete generacije Micre so si pri Nissanu obetali veliko in želja se jim je delno izpolnila. Da bi se še bolj približali evropskemu kupcu, so ji namenili motorno osvežitev.

Kratek test: BMW 330e M Sport – zmore veliko

Za BMW je njihova 'trojka' že zgodovinsko najpomembnejši avtomobil. To lahko trdimo tudi za novi rod, ki je zdaj na trgu nekaj več kot leto dni. BMW ima na izbiro nekaj tudi za tiste, ki ne izključujejo niti električnega pogona.

Kratek test: Hyundai Kona HEV Impression – združevanje s smislom

Hyundaiu je uspelo tisto, o čemer nekateri drugi (še) sanjajo. Za električno Kono se je treba postaviti v dolgo vrsto. Za bolj neučakane je na voljo tudi hibridna Kona HEV.

Vozili smo: BMW F900 R – enaka duša, različna značaja

BMW nadaljuje svojo modelno ofenzivo. Del strategija sta popolnoma nova modela srednjega razreda, slečeni roadster F 900 R in športno-turistično naravnani brat F 900 XR. Bavarci so ju predstavili lani novembra na salonu EICMA v Milanu, mi pa smo ju že vozili na novinarski predstavitvi v Španiji. Poleg tehnologije je adut tudi njuna cena.

Vozili smo BMW 900 XR – za užitek sta potrebna dva

Bratski model slečenega F 900 R je turistično-športna različica F 900 XR, ki jo že na prvi pogled določajo sprednji vetrni ščit in sprednji ščitniki ročic. A tukaj razlik še ni konec.

Vozili smo: Kawasaki Ninja 1000 SX – najboljše iz dveh svetov

O tem, kako je Kawasaki za letošnjo in tudi prihodnje sezone na fino obrusil svojega super priljubljenega sport tourerja.

Podaljšan test: Moto Guzzi V7 III Rough – za konec še uživanje med ovinki

Prednost podaljšanega testa je v tem, da v mesecu dni lahko različni vozniki preizkusijo motocikel in podajo svoja neodvisna mnenja. Za konec je svoje misli o Guzzijevem scramblerju strnil tudi avanturist in adrenalinski odvisnež David Stropnik.

Dakar, tretje poglavje: vrnitev naprej

Najtežja vztrajnostna dirka je za nami. Polna sprememb, ki pa so bile narejene v pravo smer. Dakar je znova postal Dakar.

Formula E: z glavo skozi zid?

Tretja dirka letošnje sezone formule E v Santiagu de Chile je bila morda res zadnja na tej lokaciji, a vsekakor ne zato, ker bi bile dirke v tem južnoameriškem mestu nezanimive.

MotoGP - testiranja Sepang – stara ljubezen nikoli ne ugasne

Pred prvimi dogajanji na testiranjih na začetku februarja v Sepangu in pozneje konec istega meseca v Katarju se je marsikaj dogajalo tudi zunaj stez.

WRC - svetovno prvenstvo v reliju

Pred prvimi dogajanji na testiranjih na začetku februarja v Sepangu in pozneje konec istega meseca v Katarju se je marsikaj dogajalo tudi zunaj stez.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"