Izšel je novi Avto magazin: Vozili smo: cupra Formentor in Leon; test: Land Rover Defender...

12. 11. 2020
Deli

Izšla je nova številka revije Avto magazin, ki hkrati pozdravlja začetek zime. Tej in pa pripravi avtomobila na zahtevne razmere smo tokrat namenili še posebej veliko pozornosti - nekaj nasvetov za to, kako ostati pripravljeni na novo sezono pa je za motocikliste pripravil tudi novopečeni državni prvak v motokrosu v kategoriji MX2, Jaka Završan, s katerim smo pripravili tudi intervju. Seveda pa ne gre mimo testov, pa tudi premiernih voženj.

Aktualno - Slovenski avto leta

Tudi letos začenjamo prvi del izbora, kjer sodelujete tudi vi, spoštovani bralke in bralci. V drugem delu pa bomo med petimi finalisti izbirali člani žirije.

Autobest

Tudi letos bodo avtomobilistični novinarji, zbrani v žiriji organizacije Autobest iz 31 evropskih držav, izbirali avto, ki se bo leto dni ponašal z naslovom Najboljši nakup (ali Best buy) in na tem mestu nasledil Oplovo Corso

Razširjeno: Zima je pred vrati

Prihajajo hladnejši meseci, ki od voznikov zahtevajo več pozornosti na cesti, pa tudi pri pripravi vozila, da bo vsako jutro pripravljeno za varno in zanesljivo uporabo v prometu.

Karavaning: Citroen Berlingo Sirpas

Avtodom je fina stvar. Naložiš robo za čez konec tedna ali kar za ves dopust, zaloge hrane dokupuješ sproti in v udobju mini garsonjere na kolesih odkrivaš svet in uživaš v dopustu. Glede na dokaj velike finančne vložke ob nakupu se vedno pojavi tudi vprašanje - kolikokrat na leto bo dejansko v uporabi. 

Predstavljamo: Hyundai i20 N

i20 N je drugi evropski član rastoče družine Hyundaievih športnih avtomobilov (po večjem i30 N), ki naj bi po besedah Hyundaievih inženirjev ponujal obilo užitkov tako na cesti kot na dirkališču.

Vozili smo: Cupra Formentor VZ 2,0 TSI DSG 4Drive

Po samo dveh letih samostojnosti je Cupra predstavila svoj prvi lastni avtomobil. Čeprav je v svojem razredu skorajda nekoliko osamljen, pa je na njem in v njem veliko tistega, kar bi vam moralo biti všeč.

Vozili smo: Cupra Leon 1,4 TSI eHybrid 180 kW DSG

Pravzaprav ta avtomobil ni povsem novo odkritje, saj je s podobnim imenom že obstajal. Zdaj je Cupra Leon (in nekoč Leon Cupra) lahko tudi zmogljivi hibrid. Je torej hibridizacija za takšno ime, kot je Cupra, vsiljivec ali rešitelj?

Vozili smo: Volkswagen Caddy

V peti generaciji Volkswagnov multitalent prinaša več elegance in je še bolj praktičen ter založen s tehnološkimi sladkorčki.

Test: Land Rover Defender 110 D240

Z novim Defenderjem pri Land Roverju gotovo ne računajo na to (vsaj ne preveč), da bodo v svoje salone privabili stare ljubitelje te avtomobilske ikone. Ti bodo namreč še naprej brez dvoma vozili original. Zanje je novi Defender od predhodnika enostavno preveč drugačen.

Test: Volkswagen ID.3 Max 1st Edition

ID.3 je menda pomemben vsaj toliko, kot je bil ob svojem času legendarni hrošč in pred štirimi desetletji in pol prvi Golf. Prvi je utemeljil pojma ljudskega avtomobila, drugi je ustvaril razred, v katerem si je podredil vse tekmece. In novinec je na avtomobilskem svetu zato, da spiše Volkswagnovo uvodno poglavje električne prihodnosti.

Kratki test: Citroen C5 Aircross Shine Pack Hybrid 225 ë-EAT8

Množica kompaktnih športnih terencev s priključno hibridnimi pogoni je vse večja in gnečo v njej zdaj povečuje še Citroen. C5 Aircross Hybrid ni samo sveža žemljica, ampak tudi prvi model te znamke, ki bo spreminjal avtomobilski svet.

Kratki test: Talisman Grandtour Initiale Paris 2.0 dCi EDC

Talisman je model, s katerim so pri Renaultu dokazali, da zmorejo tudi v srednjem razredu mešati štrene uveljavljenim. Po prenovi se zdi še toliko bolj zanimiv. 

Kratki test: Suzuki Swift 1.2 Hybrid Allgrip

Pod samosvojo oblikovano karoserijo, ki Swifta takoj loči od konkurence, ponuja precej več, kot bi mu pripisal pred prvim 'zmenkom'.

Tehnika: Car wrapping

Barva avtomobila je lahko ena od njegovih najbolj vpadljivih lastnosti. Na njej se hitro poznajo leta, vloženi trud, z izbiro barve je mogoče odraziti tudi osebni značaj. Pogosto si zaradi tega številni vozniki želijo osvežiti podobo svojega avtomobila in ga hkrati zaščititi, pri čemer sta na voljo dve izbiri: lakiranje in polepljenje. Obe izbiri imata svoje prednosti in slabosti, a vsestranske lastnosti vinilnih folij so v zadnjih letih olajšale izbiro.

Zgodovina: VW Transporter 70 let

Volkswagnov Transporter je letos praznoval okroglih 70 let od začetka serijske proizvodnje. No, ideja se je rodila že leta 1947, iz preprostega delavniškega pripomočka pa je nastala avtomobilska ikona, ki je pognala nemško povojno gospodarstvo in do danes spisala več kot 13 milijonov zgodb ogromno poglavij.

Vozili smo – Gas Gas enduro in trial 2021

Gas Gas ni novo ime v svetu terenskega motociklizma. Ime so si najprej ustvarili v trialu, nato pa še v enduru. Na testni progi blizu Salzburga sem na svetovni predstavitvi vozil njihovo celotno paleto enduro in trial motociklov z letnico 2021. In domov odšel zelo utrujen.

Moto novosti: 2021 bo kljub virusu pestro

Medtem ko je že pred nekaj meseci postalo jasno, da bomo motoristi letos zaradi razgrajanja zloglasnega virusa prikrajšani za jesenski salon EICMA v Milanu, pa je večina proizvajalcev z mislimi že v sezoni 2021.

Test - KTM 1290 Super Duke R

S tem kratkim in zgovornim imenom so v razvojnem oddelku v Mattighofnu povedali vse. Gre za oznako, ki jo inženirji interno uporabljajo, ko govorijo o Super Duku 1290 R. Zverina, ki predstavlja vrh ponudbe pri KTM-u, ko je govora o slečenih 'naked' motociklih, ni zastonj motocikel za najbolj izkušene. Navdih zanj so črpali iz moto GP dirkalnika RC16. 

Test – BMW F 850 GS

Ime, ki je sestavljeno iz osme in devetnajste črke abecede, ima v svetu motociklizma veliko moč. Po štiridesetih letih je GS tudi oznaka za razred potovalnih enduro motociklov znamke BMW. Mnogokrat pa je v pogovoru med motoristi slišati kar izraz GS-ov razred, ko je govora o tovrstnih motociklih - ne glede na znamko.

Podaljšani moto test 2. del: Moto Guzzi V7III Stone Night pack

Ni dvoma, da imajo oblikovalci Moto Guzzijev pri kreiranju svojih motociklov zelo jasno vizijo. Zazrti so v zlato motociklistično preteklost, za stik s sedanjostjo pa skrbijo tehnični odtenki.

Podaljšani moto test 3.del: Piaggio Medley 150

Tik pred koncem našega podaljšanega testa je napočil čas, da Medleyju odkrito povem, kar mu gre. Zakaj je odličen in kaj nas je v uredništvu motilo.

Moto nasveti zima: Moto sezone je konec, kaj pa zdaj?

Ob koncu motoristične sezone in prihodu jeseni večina svoje motocikle pospravi v garaže in jih pripravi na zimsko spanje. Čeprav razmere za vožnjo v mrzlih dneh niso tako idilične kot v poletnih mesecih, pa v resnici sezone nikoli ni zares konec.

F1, sistem DAS - Nadvse domišljeno in zelo učinkovito

Takšnih in drugačnih inovacij v preteklosti v formuli 1 nikoli ni manjkalo, kar nekaj jih je bilo izredno uspešnih in uporabnih. Mercedes je letošnjo sezono začel s sistemom DAS, ki pa so ga pri združenju FIA za sezono 2021 tudi že prepovedali.

Lewis Hamilton - Lovec na rekorde

Lewis Hamilton je postavil nov rekord. Ko je zmagal na dirki na Portugalskem, je prehitel Schumacherja in na svoji 262. dirki mu je uspelo zmagati še 92. V Imoli pa je osvojil tudi že svojo 93. zmago.

MotoGP: Nemirni Mir 

Joan Mir (Suzuki) je trenutno vodilni v skupnem seštevku dirkačev razreda MotoGP. Bo morda osvojil naslov letošnjega svetovnega prvaka razreda MotoGP brez osvojene zmage v sezoni? Do konca so na koledarju še tri dirke, zadnja v Portimau je morda pod vprašajem, boj za krono pa je vse hujši. 

Intervju: Jaka Završan – državni prvak v motokrosu v razredu MX2

Osvojiti naslov prvaka, zmagati in najvišje dvigniti pokal je največje plačilo za vsakega športnika. Za tem uspehom je nešteto ur trdega dela, odrekanja, bolečin in tudi veselja. Naš sodelavec, član moto uredništva Avto magazina, je v letošnji sezoni osvojil kar dvojno krono v motokrosu, v razredu MX2, kjer dirkajo z 250-kubičnimi štiritaktnimi motorji. O končani sezoni in vsem, kar spada zraven, sva poklepetala kar v njegovi garaži.

Formula E: E kot ekološko – ali ekstremno

Formula E se je v prvih šestih sezonah dirkanja dodobra uveljavila – konec koncev ne ponuja le izjemno zanimivih dirk po mestnih središčih, temveč je pridobila tudi uradni status tekmovanja FIA za svetovno prvenstvo.

WRC: Odpovedi Evansu odpirajo pot do naslova

Velika večina voznikov, sovoznikov in še več organizatorjev ter šefov ekip se bo leta 2020 spominjalo z grenkobo v ustih. Toda vsaj nekomu se potihoma že smeji.

Reli DP: Kako vendarle naprej?

Po le treh izvedenih relijih se lahko zgodi, da bo tako tudi ostalo. Toda organizatorji relija Idrija še niso vrgli puške v koruzo.

Rabljen avto: Audi Q3 (2011-2018)

Čeprav številni tega niso pričakovali, je Audi Q3 postal prodajna uspešnica. Uspešno pa se prodaja tudi kot rabljen avtomobil, saj je na trgu rabljenih vozil zelo iskan in cenjen. Tik pred zimo še toliko bolj - zaradi odličnega štirikolesnega pogona.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem