Izšel je novi Avto magazin: zavorni bobni se vračajo, Mazda CX-60 stavi (tudi) na dizelski motor. Test: Opel Astra, Peugeot 308 ...

Ob koncu vrhunca poletne sezone je vsako leto v Düsseldorfu največji evropski salon, namenjen karavaningu. Tako je bilo tudi letos. Preverili smo vse novosti na tem področju. Tudi pri Adrii Mobil, ki je v ponudbo uvrstila tudi vozila oziroma platforme, narejene pri znamki Mercedes-Benz.

Na področju tehnike smo ugotavljali, zakaj se proizvajalci električnih avtomobilov vračajo k uporabi zavornih bobnov, na terenu pa smo še pred prihodom na slovenske ceste spoznali Volkswagnovega retro posebneža I.D. Buzz in Mazdo CX-60.

Čez poletje se je v naši testni floti zvrstilo kar nekaj zanimivih in raznolikih avtomobilov, največjo pozornost pa smo namenili dvema sorodnikoma, Opel Astri in Peugeotu 308.

Sicer pa smo se pobliže spoznali tudi z Urbanom Klinkonom, avtorjem zmagovalne kreacije natečaja BMW Re:Design iX, projektu, ki spominja na njihov precej bolj znan projekt Art Car.

Motociklisti so v vročem delu leta preizkusili kar tri novosti, med njimi tudi povsem električnega BMW CE 04, ki s svojo unikatno podobo obrača glave, kjerkoli se pojavi.

Izšel je novi Avto magazin: zavorni bobni se vračajo, Mazda CX-60 stavi (tudi) na dizelski motor. Test: Opel Astra, Peugeot 308 ... (foto: Avto magazin) Avto magazin
8. 9. 2022

Predstavljamo

Porsche 911 GT3 RS - Ultimativni 911 in preizkus na dirkalni stezi

Doslej so bile RS različice 911 GT3 predvsem lažje in z nekoliko izboljšanim oprijemom. Zdaj so pri Porscheju pristopili še precej odločneje in z novim GT3 RS naredili najradikalnejši 911 serije GT doslej, ki ga je mogoče registrirati za vožnjo v prometu.

Volkswagen Amarok - Razredni zvezdnik

Volkswagnov odprti terenski dostavnik velja za enega najuspešnejših predstavnikov tega avtomobilskega razreda. Od leta 2010, ko je na ceste in brezpotja prispela prva generacija, so po vsem svetu prodali več kot 830 tisoč primerkov. S takšno popotnico letošnjo jesen prihaja novi Amarok, ki v vseh pogledih presega predhodnika.

Škoda Vision 7S - (Nad)Škoda pogleduje nazaj

Vse kaže, da želi češka znamka svojo identiteto izpiliti in še bolj ločiti od koncernskih sorodnikov. Prihodnost bo električna, toda tudi (modelsko) razgibana.

Reportaža

Salon karavanov v Düsseldorfu - Industrija prostega časa na kolesih cveti

Letošnji salon v nemškem Düsseldorfu je bil eden najbolje zasedenih in obiskanih v zgodovini. Sodelovalo je kar 736 razstavljavcev iz 34 držav, med njimi tudi Slovenija.

Tehnika

Zavorni bobni in diski - »Antična« tehnologija se vrača v prvi plan

Ravno v času, ko se zdi, da so bobnaste zavore postale del zgodovine (z izjemo malih mestnih avtomobilov), se ta tehnologija vrača v ospredje. In razlogov za to je več kot dovolj, tudi z uporabniškega vidika.

Vozili smo

Volkswagen I.D. Buzz - Recept: nostalgija z elektriko

Z novim modelom ID. Buzz imajo pri Volkswagnu samo dve možnosti: popoln tržni kolaps (električne) reinkarnacije legendarnega Bullija izpred sedemdesetih let ali pa filozofijo, ki bo prinesla pričakovan uspeh in marsikaj postavila na glavo. Za zdaj bolj kaže na drugo možnost, saj je novinec kljub zasoljeni ceni že pred uradnim prihodom dodobra naelektril ozračje.

Mazda CX-60 - Proti vetru

Novi Mazdin športni terenec v marsičem ni uglašen s filozofijo zmanjševanja teže in izganjanja termičnih motorjev. Zdi se, kot da Mazdini strategi niso prav navdušeni nad električno mobilnostjo, saj bo Mazda CX-60 s priključnim hibridnim pogonskim sklopom prihodnje leto dobila motorno okrepitev še z novim zmogljivim bencinskim in dizelskim strojem. In oba bosta šestvaljnika.

Avtomobilski testi

Opel Astra - Nov rodovnik, stare vrednote?

Nova Astra ni sveža le na videz. Pravzaprav si s predhodnico razen imena, znamke in zunanjih mer ne deli več ničesar drugega. Pa ji je tudi s francoskim poreklom uspelo ohraniti lastnosti, zaradi katerih je bila doslej priljubljena izbira?

Peugeot 308 - Levji kralj

V obdobju, ko običajni favoriti kombilimuzinskega razreda niso najbolj prepričljivi, se je ponudila priložnost za novega kralja razreda. Pri Peugeotu so priložnost zgrabili z obema rokama.

Volkswagen ID.5 - Ko softver zamenja hardver

Zame je Passat odličen avtomobil. Svojevrsten avtomobilski zakon. Bil in bo. Hočem reči, da z nobenega njegovega sedeža ne vidim resne potrebe po kakršnih koli spremembah, še manj pa po kakšnem dražjem in »boljšem« avtomobilu. In če bi si zaželel presedlati na Volkswagnovo elektriko, potem mu je v tem trenutku najbližje ID.5. Vprašanje je torej, do kod tradicionalnemu Passatu seže moderni ID.5.

Suzuki Vitara Hybrid - Vzdržna ekonomika

Suzukijeva Vitara je še vedno nekje vmes med manjšim robustnim terenskim avtomobilom in šminkerskim urbanim križancem. Z novim hibridnim pogonskim sklopom prinaša tehnologijo, ki pripomore k manjšemu obremenjevanju okolja in, če nič drugega, nekaj malega prihrani pri stroških goriva.

Citroën C5 Aircross - Smiselnost dvojine

S prenovo je C5 postal bolj sodoben, a manj opazen in samosvoj. Tehnika ostaja nespremenjena – tudi hibridna.

Toyota Aygo X - Ista vsebina, novo pakiranje?

Aygo X je prvi križanec v segmentu mestnih avtomobilov, ki vanj sicer prinaša nekaj dobrodošle svežine. Pa je ta všečni mali avto tudi dober nakup?

Nissan Qashqai - Bolj moder, kot je modro morje

Z Nissanovim Qashqaiem sem se odpeljal na krajši dopust. Kaj mi je bilo na njem všeč in kaj ne?

Ford Transit Custom Trail - Potomec Transita in Raptorja – le čigavi geni prevladujejo?

Združitev kombija s pravim terenskim avtomobilom. Kombinacija, ki je ravno toliko zanimiva, kolikor je nenavadna. Ampak sila uporabna.

Zanimivosti

BMW Re:Design iX in Urban Klinkon - Mladi umetnik v družbi svetovnih eminenc

Bavarska avtomobilska znamka BMW je ena tistih, ki je močno aktivna tudi zunaj avtomobilskega okolja. Velik pomen daje tudi umetnosti, tako glasbi kot grafičnim umetnostim oziroma slikarstvu. In med vsemi projekti, v katerih svojo podobo povezujejo z umetnostjo, je najbolj odmeven – povsem razumljivo – projekt BMW Art Car.

Aktualno

Medsebojno prehitevanje tovornih vozil - Nekateri zavestno, drugi nevede

Tovornjaki z medsebojnim prehitevanjem dodatno upočasnjujejo promet na slovenskih avtocestah. Voznikov, ki ne spoštujejo prepovedi, je precej, med njimi je več tujih. Tudi drugih prekrškov s področja tovornega prometa v policijskih zapisnikih ne manjka.

Obvezni asistenčni sistemi - Novi avtomobili bodo še bolj varni – pa če bo to voznikom všeč ali ne 

Z letošnjim julijem je v na novo razvitih avtomobilih treba imeti cel nabor varnostnih sistemov. Ti bodo vozniku predvsem v pomoč, sploh pa bodo zagotovili večjo varnost, čemur so tudi namenjeni. Po drugi strani pa bodo posredno dvignili tudi ceno vozila, saj velja, da več ko ima avtomobil dodatkov, dražji je. Torej cene ne dvigujejo le proizvajalci, pač pa tudi uradniki. Nekateri od teh sistemov pa pri voznikih vsaj od začetka ne bodo najbolj priljubljeni. 

Pomanjkanje litija - Je električna mobilnost že ogrožena?

Leta 2030, pet let, preden se bo v Evropi začela popolnoma električna avtomobilska doba, naj bi prišlo do resnega pomanjkanja litija, ki je osnovna kovina za baterije električnih avtomobilov. Največ proizvajalcev baterij je na Kitajskem, evropski proizvajalci pa bodo ob naraščajočem številu električnih avtomobilov težko sledili potrebam.

Motociklizem

Test: Honda Forza 350 - Zanesljiva izbira

Honda Forza s svojimi dovolj kompaktnimi dimenzijami in vsemi karakteristikami, ki jih pričakujete od premijsko nastrojenega urbanega maksi skuterja, že vrsto let igra pomembno vlogo pri kreiranju smernic in standardov v svojem razredu. Nazadnje smo jo preizkušali pred štirimi leti, pod novo obliko pa se skrivajo stare kvalitete in tudi marsikaj novega.

Test: BMW CE 04 - Električna parada

Na končno sodbo o tem, kako dober je BMW CE 04, bo treba še malo počakati. Vsaj toliko, da bodo svoje »orožje« v razredu električnih maksi skuterjev ponudili tudi drugi veliki proizvajalci. Vsekakor pa drži kot pribito: BMW je krepko prestopil meje klasičnih in lastnih okvirjev, hkrati pa standarde postavil izjemno visoko.

Test: Piaggio MP3 530 HPE - (R)Evolucija 2.0

Po šestnajstih letih od prihoda na trg in seveda tudi po številnih vmesnih posodobitvah se je zdelo, da bo za kaj več kot oblikovno prenovo preprosto zmanjkalo idej. A pri Piaggiu so z novim MP3 530 ponovno dokazali, da je narekovanje novih standardov še vedno njihova ekskluzivna domena. 

Šport

MotoGP - Zmagoviti niz Bagnaie

Italijan Francesco Bagnaia je zmagovalec domače dirke za VN San Marina v Misanu. Na domačem terenu je Bagnaia odbil napade dveh protagonistov, ki sta ga ogrožala pri lovu na četrto zaporedno zmago letos.

Formula 1 - Nova pravila so dokončno zvabila tudi Audi in Porsche

Dva nova proizvajalca v formuli ena potrjujeta, da je zanimanje za ta šport spet več kot odlično. Nova pravila za leto 2026 gredo v smer, da privabijo še več avtomobilskih znamk in da bo formula ena postala okolju prijaznejši šport. Igric v zakulisju pa tudi ne manjka.

Reli SP - Je teoretično sploh še mogoče ...

Še dve dirki nazaj se je zdelo, da je Rovanperä letos nezmotljiv in nedotakljiv. Dve zaporedni zmagi Otta Tänaka sicer še ne pomenita preobrata – odločitev o prvaku pa sta vendarle zamaknili.

Reli DP - Lov za Turkom še neuspešen

Blesteča zmaga Roka Turka in prvenec Jana Medveda, pa tudi vrnitev vselej motiviranega Boštjana Logarja so bili vrhunci relija v Železnikih. Kratek sprinterski reli je bil odlična napoved za še dolgo dirkaško jesen.

Rabljen avto

Honda Civic - Lahko bi bil v prvem planu

Skozi enajst generacij se je Honda Civic v pol stoletja iz sprva malega hatchbacka postopoma spremenila v avtomobil precej futurističnega dizajna. A čeprav bi glede na zunanjo podobo morda pričakovali drugače, se pod ekstrovertirano zunanjostjo skriva prostoren družinski avtomobil, ki navdušuje s svojo kakovostjo in zanesljivostjo.