Jaguar bo spet izdeloval legendo

23. 3. 2016
Deli

Jaguar bo po šestih desetletjih izdelal devet novih primerkov legendarnega Jaguarja XKSS, ki med strokovnjaki velja za "prvi superšportni avtomobil".

Vseh devet primerkov bodo izdelali po specifikacijah iz leta 1957 in s tem na nek način nadomestili devet še neizdelanih Jaguarjev XKSS, ki so bili uničeni v znamenitem požaru v tovarni Browns Lane, ki je skoraj povzročil konec znamke.

Zgodba o Jaguarju XKSS se je sicer začela po Jaguarjevih treh zaporednih zmagah z modelom D-Type v Le Mansu v letih 1955, 1956 in 1957. Sir William Lyons se je tedaj namreč odločil, da bo 25 preostalih Jagurjev D-Type predelal v cestne različice. Nastal je XKSS, ki so mu dodali višje vetrobransko steklo in vrata za sovoznika ter odstranili znamenito krilce za voznikom.

Originalni avtomobili so bili namenjeni izvozu v ZDA, a so jih pred požarom izdelali le 16. Po 59. letih bo Jaguar izdelal še preostalih devet, ki jih bodo prodali izbrani skupini zbiralcev. Pri njihovi izdelavi se bodo poslužili znanja, ki so ga pridobili med izdelavo Jaguarja Lightweight E-Type, ročno pa jih bodo izdelali v Jaguarjevi novi eksperimentalni delavnici v Warwicku.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja