Jaguar Land Roverjev avtonomni avtomobil je dobil prijazne virtualne oči

28. 8. 2018 | Matija Janežič
Deli

Jaguar Land Rover je na svoja vozilca, s katerimi preskuša tehnologije avtonomne vožnje, namestil 'virtualne oči', s katerimi bodo skušali dognati, na kakšen način bi lahko dosegli, da bodo ljudje zaupali avtonomnim avtomobilom. Kot kažejo ankete, namreč 63 odstotkov pešcev in kolesarjev skrbi, kako varno bo v prihodnosti prečkanje ceste.

V okviru razvojnega projekta so pri Jaguarju Land Roverju na pomoč poklicali ekipo kognitivnih psihologov, ki jim bodo pomagali bolje razumeti, kako manevri vozila vplivajo na zaupanje ljudi v nove tehnologije.

V Coventryju so izdelali tudi maketo ceste, po kateri vozijo avtonomni vozički z očmi, namenjena pa je predvsem preučevanju vedenja pešcev med čakanjem, da bodo na prehodu za pešce lahko šli čez cesto. Vozički so opremljeni z veliki polkrožnimi 'očmi', ki so si jih zamislili inženirji z Jaguar Land Roverjeva oddelka za prihodnjo mobilnost. Medtem ko pešec čaka na prečkanje ceste, ga voziček s pomočjo tipal poišče, in ko ga zazna, oči usmeri naravnost vanj in mu s tem sporoči, da ga je zaznal in da se mu bo izognil. Inženirji izmerijo stopnjo zaupanja pešca pred očesnim stikom in po njem in na osnovi tako pridobljenih podatkov sklepajo, ali stik z očmi pri pešcu vzbudi dovolj zaupanja v to, da se bo voziček tudi zares ustavil.

Poskus z 'virtualnimi očmi' je sicer le del obsežne študije, s katero Jaguar Land Rover raziskuje, kako bi bodoča avtonomna vozila lahko posnemala človeško vedenje in odzive med vožnjo.  

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel