Cesto na Vršič čakajo velike spremembe

28. 8. 2022 | Janoš Pečnik
Deli

Objavljen je razpis za izdelavo strokovnih podlag za pripravo sklepa o pripravi državnega prostorskega načrta za rekonstrukcijo ceste čez Vršič.

Če pogosto hodite v gore, ste bili morda v zadnjih mesecih priča kaosu na prelazu Vršič, o čemer so pogosto poročali tudi mediji. Ta je ob vlogi tranzitne ceste med dolino Trente in Kranjsko goro tudi priljubljeno izhodišče za okoliške vrhove. Avtomobili so že skoraj praviloma parkirani na cesti, kar močno omejuje promet. V zimskih mesecih pa je težava seveda ta, da je cesta neprevozna zaradi snega in možnosti plazov in zaprta je pravzaprav kar polovico leta. Sicer pa je tudi poleti močno izpostavljena gorskim naravnim pojavom.

Precej dolgo že potekajo pogovori in raziskave o rekonstrukciji ceste, od septembra lani pa projekt velja za prostorsko ureditev državnega pomena. Omenjenih je bilo sicer že več rešitev, tudi prestavitev trase na varnejšo lokacijo ali zaščito obstoječe ceste, pa potem prestavitev oz. skrajšanje trase z izgradnjo predora. In kot kaže bo obveljala ravno slednja, ki jo na Direkciji RS za infrastrukturo omenjajo kot edino trajno in dolgoročno sprejemljivo rešitev za odpravo lavinskih težav. Pa potem tudi z vidika prevoznosti, varnosti in varstva okolja.

Najvišje ležeči del ceste, ki ima ob turističnem tudi zgodovinski pomen, bi še vedno ostal odprt v poletnih mesecih. Seveda bi tunel tam torej občutno olajšal promet in posledično hrup ter onesnaževanje, hkrati pa zmanjšal čas potovanja med Zgornjim Posočjem in Gorenjsko, kar je pomembno tudi v primerih nesreč. Rok za prijavo na razpis za izdelavo pobude in strokovnih podlag za pripravo sklepa o pripravi državnega prostorskega načrta za zagotovitev celoletne prevoznosti preko Vršiča se izteče 23. septembra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja