Novice Promocijsko sporočilo

Je to najbolj ugoden električni avto v Sloveniji?

22. 12. 2020
Deli
Je to najbolj ugoden električni avto v Sloveniji? (foto: Promocijsko gradivo)
Promocijsko gradivo

Na slovenske ceste bo kmalu zapeljal ŠKODA ENYAQ iV. Koliko bodo morali njegovi lastniki odšteti za 100 kilometrov vožnje oziroma za polnjenje doma in na javni polnilni infrastrukturi v Sloveniji? Tu so konkretne številke.

Tako kot vse električne avtomobile bo tudi vozilo ŠKODA ENYAQ iV najbolj smotrno polniti doma, pri tem pa bo potrebno izbrati najbolj ugodnega dobavitelja električne energije glede na vaše okoliščine bivanja in mobilnostne potrebe.

Konkreten primer, konkretne številke

Naš hipotetični lastnik električnega SUV-a znamke ŠKODA živi v dvoetažni hiši površine 80 kvadratnih metrov z ogrevanjem na toplotno črpalko. Ob trifaznem priključku z varovalkami 3 x 25 A, moči 17 kW (obračunska moč 10 kW), znaša povprečna mesečna poraba petčlanske družine 260 kWh po veliki tarifi in 355 kWh po mali tarifi, kar na letni ravni pomeni približno 7380 kWh. Če bi ob tovrstni porabi družina začela uporabljati ENYAQ iV 60 (baterija 58 kWh) in bi se eden izmed staršev – ali oba – z njim dnevno vozil iz okolice Maribora v službo v Ljubljano, bi se mesečni račun za oskrbo z električno energijo povečal za 60 do 100 evrov, odvisno od dobavitelja električne energije.

Pri tovrstni porabi je na slovenskem trgu najbolj ugodna ponudba električne energije družbe E3, paket Napredni. Z njim bi po opisanem scenariju uporabe ob domačem polnjenju strošek električne energije za 100 km vožnje znašal približno 1,2 evra. Če bi avtomobil družina uporabljala na krajših poteh izven avtocestnega omrežja, pa bi se ta strošek spustil celo pod 90 centov.

Pri uporabnikih, ki lahko do lastnega parkirnega mesta oziroma garaže potegnejo ločen vir električne energije in bi si postavili lastno polnilnico moči 11 kW, pa bi ob največjem obsegu uporabe električnega avtomobila (250 kilometrov na delovni dan) strošek električne energije za 100 kilometrov vožnje znašal 1,6 evra. Če bi na dan prevozili manj kilometrov in bi vam ob kombiniranju z javno polnilno infrastrukturo zadostovala moč nočnega domačega polnjenja 2 kW, pa bi bilo smotrno ENYAQ iV polniti v lastni garaži tudi preko preprostejšega in manj zmogljivega priklopa, a to ne zagotavlja takšne ravni udobja kot domača polnilna postaja  z  vgrajenim kablom, ki ga le priključite v vozilo. Prav tako je treba vedeti, da se povsem prazna baterija preko vsakdanje gospodinjske vtičnice polni občutno dlje kot 24 ur.

Več konkretnih informacij o posebnostih in cenah polnjenja doma si preberite TUKAJ.

Novo omrežje v Sloveniji

Pri novem omrežju polnilnic MOON charge (več tukaj), za katerim stoji Porsche Slovenija, je ugodna tarifa polnjenja veljavna prve tri ure na počasnih in eno uro na hitrih polnilnicah. V tem času bo na klasični, trifazni AC polnilnici ENYAQ iV 60 (58 kWh) iz polnilnice potegnil 31,5 kWh električne energije, za kar bo potrebno odšteti 4,1 evra. S to količino električne energije se bo povsem prazna baterija napolnila do 52 odstotkov. Doseg se bo povečal za od 148 do 209 kilometrov, pri tem pa bo strošek za 100 kilometrov vožnje znašal 2,76 evra na avtocesti in 1,96 evra na cestah izven avtocestnega omrežja. Enak strošek velja tudi za oskrbo z električno energijo na polnilnicah Gremo na elektriko, trenutno najbolj razširjeni slovenski storitvi javnega polnjenja – in tudi na teh lahko polnjenje plačate kar s kartico ali aplikacijo storitve MOON charge.

Popolnoma električni ENYAQ iV sodi v družino električnih in elektrificiranih vozil ŠKODA iV, v kateri so  tudi priključni hibridi OCTAVIA iV, OCTAVIA RS iV in SUPERB iV.

Pri javnih polnilnicah sicer ne gre prezreti možnosti polnilnic AC 22 kW družbe Petrol. Z njihovo kartico elektromobilnosti, za katero je potrebno odšteti 4,6 evra na pol leta, je polnjenje na javnih polnilnicah AC 22 kW, na katerih se ENYAQ iV polni z močjo 11 kW, trenutno še brezplačno.

Vse bolj pestra ponudba oskrbe z električno energijo za vožnjo pa se v Sloveniji vzpostavlja na področju polnilnic velike moči s polnilnicami MOON Charge. Cena za DC polnjenje moči 50 kW je tu oblikovana tako, da se za zagon polnjenja plača evro, nato pa vsaka minuta v prvi uri 0,15 evra. Po preteku prvih 60 minut se strošek na minuto polnjenja poveča na 0,45 evra. Zato bo smotrno povsem prazno baterijo polniti na DC polnilnicah MOON charge prvih 60 minut, ko bo strošek znašal le deset evrov, torej dva evra manj kot na DC polnilnicah moči 50 kW v upravljanju Petrola. V tem času se bo doseg avtomobila povečal na od približno 230 do 325 kilometrov.

Glede na to, da bo polnilna infrastruktura MOON Charge v Sloveniji kmalu dopolnjena tudi s polnilnicami do največje moči polnjenja 175 kW, za katere bo veljala enaka tarifa kot za polnilnice DC moči od 30 kW navzgor, bo seveda to omrežje za lastnike modela ENYAQ iV, ko bodo hoteli avtomobil napolniti kar najhitreje, najbolj ugodno.

Glede na to, da je hitra polnilna infrastruktura idealna za dopolnjevanje baterij z namenom, da se čim prej doseže cilj, na katerem bo ENYAQ iV ob daljšem mirovanju oskrbljen z električno energijo po ugodnejši ceni, vsekakor ni zanemarljivo, da je v prvih 30 minutah uporabe, ob polnjenju v območju polnosti baterij od nič do 80 odstotkov, ponudba MOON charge v Sloveniji najugodnejša.

Več konkretnih informacij o cenah in posebnostih polnjenja na javni infrastrukturi si preberite TUKAJ.

Nova merila

Ob izkoriščanju ultra-hitrih polnilnic omrežja Ionity bo ENYAQ iV z baterijo velikosti 58 kWh dosegal največjo moč polnjenja 100 kW. Pri tem bo moral uporabnik upoštevati, da bo avto s polno močjo polnil baterije do 34-odstotne polnosti. Če bo baterija povsem prazna, bo to polnost dosegel v približno 19 minutah. To pomeni, da bo uporabnik v Kopru na polnilnicah Ionity povsem prazne baterije napolnil za tekočo avtocestno vožnjo s hitrostjo 130 km/h do Ljubljane v manj kot dvajsetih minutah.

Ob tem bo znašal strošek polnjenja (ob ekskluzivni ceni za uporabnike električnih avtomobilov znamke ŠKODA) na polnilnicah Ionity med približno 3,8 in 6,4 evra za 100 kilometrov, ob mesečni naročnini 13,95 evra in ceni električne energije 0,25 evra/kWh, ter približno 7,1 do 10 evrov ob mesečni naročnini 7,45 evra in ceni električne energije 0,47 evra/kWh. To je povsem primerljivo oziroma ugodnejše od stroška za gorivo za primerljive avtomobile na fosilna goriva.

Prav ta enkratni podporni ekosistem električne mobilnosti bo modelu ENYAQ iV na slovenskih cestah zagotovil izjemne prednosti pred večino drugih električnih avtomobilov, predvsem pa bo odpravil praktično vse ugovore, ki so jih doslej imeli lastniki klasičnih avtomobilov do avtomobilov brez emisij v vsakdanjem prometu. Tako bo ta električni avtomobil znamke ŠKODA ob večji in uporabnejši notranjosti za občutno manjšo ceno po številnih kriterijih za električne avtomobile ponujal več kot tisti, ki naj bi klasični avtomobilski industriji na tem področju postavljali merila.

Hitrih polnilnic MOON Charge (dobršen del jih deluje z močjo okoli 70 kW, najmočnejše pa naj bi že v kratkem delovale tudi z močjo 175 kW) je vsaj dvakrat toliko, kolikor jih je slovenska država s pomočjo evropskih sredstev postavila na avtocestni križ. Ob tem stane kilovatna ura električne energije v prvi uri polnjenja, ko ENYAQ iV 60 (58 kWh) napolni svojo povsem prazno baterijo čez 80-odstotkov (največja moč polnjenja 50 kW) oziroma do 98 odstotkov (največja moč polnjenja 100 kW) med 0,17 in 0,20 evra. Za slovenske uporabnike Tesle 3 znaša na primer cena kilovatne ure na ekskluzivno Teslinih polnilnicah 0,26 evra.

Več konkretnih informacij o cenah in posebnostih polnjenja na ultra-hitrih polnilnicah najdete TUKAJ.