So pri Renaultu pravkar napovedali novo "Petko" Turbo?

17. 9. 2022 | Janoš Pečnik
Deli

Pri Renaultu so mesec dni pred začetkom pariškega avtosalona napovedali koncept z navdihom z relija, ki močno spominja na legendarno "Petko" Turbo.

Revolucija se začenja. Renaultova namreč. Pri francoskem proizvajalcu so potrdili udeležbo na pariškem avtomobilskem salonu, ki ga bodo odprli 17. oktobra. Še prej so javnost ogreli s podobo koncepta, ki je sodoben poklon Renaultu 5, ki letos praznuje 50 let in predvsem njegovi najbolj športni in ikonični različici - Turbo. Že nekaj časa sicer vemo, da se Renault 5 leta 2024 vrača kot električni mestni avtomobil.

Fotografije so precej zatemnjene in namerno dražijo domišljijo. Proporci na sliki so izjemno podobni najbolj športni “Petki” z nezgrešljivimi širokimi blatniki in agresivnim aerodinamičnim paketom (poglejte to dramatično zadnje krilo!). Navdih po Renaultovih besedah prihaja iz sveta video igric in dirkalnikov v reliju skupine B iz 80. let. Pod svetlobnim pasom spredaj, ki se razteza po celotni širini, so tudi retro oblikovani žarometi po vzoru tistih z relija, v notranjosti sta dva školjkasta športna sedeža in avto je očitno - podobno kot izvirnik - namenjen reliju.

Seveda so si v skladu s svojo strategijo "Renaulution" zamislili električni pogon. Izvirni Renault 5 Turbo je imel sicer popolnoma drugačno razporeditev od osnovnega modela. Bencinski 1,4-litrski štirivaljnik s 118 kW oziroma 160 konjskimi močmi v cestni različici je bil namreč nameščen sredinsko, pogon prek petstopenjskega menjalnika speljan na zadnji par koles, zadnje vzmetenje pa so si izposodili pri Alpine A310.

Izdelovali so ga med letoma 1980 in 1986, kasneje tudi v nekoliko cenejši različici Turbo 2, ki pa je do 100 km/h vseeno pospešila v 6,9 sekunde. Dirkalne različice so bile zmogljivejše - 132 kW (210 KM) oziroma 257 kW (350 KM) v kasnejši različici Maxi Turbo.

Koncept bodo na spletu predstavili že 22. septembra, v živo pa se bo nato najprej predstavil pri švicarski znamki Richard Mille, preden bo končno na ogled javnosti na oktobrskem salonu v Parizu. Ali zasnova tudi zares obljublja električni dirkalnik, še ni znano. Športna različica nove električne “Petke” pa pod znamko Alpine prihaja že leta 2024.

Preberite tudi: Takšna je prihodnost Revoza

Na pariškem salonu lahko sicer pričakujemo tudi svetovno premiero še enega obujenega Renaultovega modela, in sicer legendarne “Katre”, kot smo jo poimenovali pri nas.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"