Jeep Cherokee potrebuje zaščito pred hekerji

23. 7. 2015
Deli
Jeep Cherokee potrebuje zaščito pred hekerji (foto: Jeep)
Jeep

Dvojica računalniških navdušencev je ugotovila, da lahko računalniški hekerji preko interneta prevzamejo nadzor nad avtomobili, ki so opremljeni s sodobno informacijsko tehnologijo in s tem celo ogrozijo potnike v njih.

Varnostna specialista opozarjata predvsem lastnike Jeepov Cherokeejev, ki so opremljeni s komunikacijskim sistemom Uconnect. Medtem, ko so napadi možni tudi na druge avtomobile, so pri njih za zdaj prizadeli le zabavostne vsebine. Pri Uconnectu je po drugi strani šlo za posege v vozne sisteme, motor, zavore in volan, ki lahko ogrozijo celo življenja potnikov.

Popravki sistema že na voljo lastnikom vozil

Ameriška raziskovalca avtomobilske varnosti Charlie Miller in Chris Valasek sta imela pri svojem delu dobre namene in sta že pred devetimi meseci obvestila odgovorne pri koncernu FCA, ki so pripravili varnostno nadgradnjo, ki onemogoči vdor v sistem. Nadgradnja je od 16. julija na voljo na spletni strani proizvajalca, a morajo lastniki vanjo vložiti kar nekaj dela. Najprej jo morajo sneti s spleta in shraniti na USB ključek tega pa vtakniti v USB priključek v avtomobilu in izvesti postopek nadgradnje. Nadgradnjo lahko sicer izvedejo tudi na servisu, samodejna preko spleta pa žal ni možna.

Ranljiva tudi vozila drugih znamk?

Raziskovalca sta sicer preverila le varnost sistema na Jeepu Cherokeeju, a ne izključujeta možnosti, da so ranljivi tudi drugi modeli iz skupine Fiat Chrysler z enakim sistemom ali morebitni bodoči avtomobili drugih znamk s podobno možnostjo povezljivosti. Negotovo je tudi, če gre le za ameriške ali tudi avtomobile z drugih trgov.

Charlie Miller je na koncu vsekakor poudaril: "Nadgradnja sistema se mogoče ne zdi posebno pomembna, a verjemite mi, če le morete, jo izvedite."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja