Se spomnite imena Freelander? Očitno se vrača na sceno, a ne v obliki, kot jo poznamo ...

22. 6. 2024 | Gregor Žvab
Deli
Se spomnite imena Freelander? Očitno se vrača na sceno, a ne v obliki, kot jo poznamo ... (foto: Land Rover)
Land Rover

Kar nekaj originalnih avtomobilov je našlo mesto tudi na slovenskem trgu.

JLR (Jaguar Land Rover) bo oživil ime Freelander za novo linijo električnih avtomobilov na Kitajskem, z načrti za kasnejši izvoz po vsem svetu.

Novi modeli bodo zgrajeni na arhitekturi, ki jo zagotavlja partnersko podjetje Chery, ki trenutno proizvaja modele Land Rover Discovery Sport, Range Rover Evoque, Jaguar E-Pace ter dolge različice limuzin XF in XE.

Podjetji sodelujeta že 12 let in zdaj nameravata "okrepiti" ponudbo  z novo serijo prilagojenih elektrificiranih modelov, ki bodo proizvedeni v mestu Changshu na vzhodu Kitajske.

Pri JLR so dejali: "Novi model sodelovanja v celoti izkorišča komplementarne prednosti obeh strani. Chery ima vodilni položaj na avtomobilskem trgu na Kitajskem, medtem ko JLR izstopa z neprimerljivo dediščino in močjo dizajna – kar ustvarja obetavne možnosti za prihodnost."

JLR

Ti novi modeli bodo prodajani pod znamko Freelander in bodo predstavljeni kot "neodvisni od obstoječega Cheryjevega portfelja in nabora znamk JLR". JLR bo še naprej lansiral električne modele Land Rover za druge svetovne trge z uporabo modularnih platform MLA in EMA, Jaguar pa bo pripravil novo linijo luksuznih električnih vozil z uporabo prilagojene platforme JEA.

Električna vozila Freelander  bodo sprva prodajana izključno na Kitajskem. JLR pa napoveduje, da bodo sčasoma globalno izvožena, brez dodatnih podrobnosti o načrtovanih trgih ali časovnicah.

Nobeno podjetje ni razkrilo tehničnih podrobnosti, vendar številna poročila v kitajskih medijih pravijo, da bodo platforme deljene predvsem s premijsko znamko Chery Exeed, ki načrtuje lansiranje v Evropi do leta 2026.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak