Južna Avstralija bo omogočila avtonomno vožnjo avtomobilov

28. 9. 2015
Deli
Južna Avstralija bo omogočila avtonomno vožnjo avtomobilov (foto: Audi)
Audi

Južnoavstralsko ministrstvo za promet bo razvijalcem sistemov za avtonomno vožnjo avtomobilov omogočilo izvajanje poskusov na odprtih javnih cestah.

Amandma k prometni predpisom bo namreč omogočil izjeme, po katerih bodo lahko testna vozila s sistemi za avtonomno vožnjo uporabljale tudi javne ceste. Kot je dejal avstralski minister za promet Stephen Mulligan, bo amandma v nasprotju z nekaterimi drugimi državami, ki dovolijo teste le na določenih odsekih cest na odročnih območjih, omogočil testne vožnje na vseh javnih cestah. V predpise so sicer vključili tudi določene varovalne elemente, kot so zadostni varnostni ukrepi in seveda upoštevanje veljavnih prometnih predpisov. Preskuse je potrebno poleg tega napovedati vsaj mesec dni pred začetkom, na koncu pa bodo morala podjetja podati poročila o poskusih.

Južna Avstralija bo z amandmajem močno olajšala delo podjetjem, ki razvijajo avtonomne avtomobile. Google je preskuse svojega avtonomnega avtomobila doslej denimo izvajal na določenih javnih cestah v ameriških zveznih državah, ki so jih omogočile. Nekatera vozila so se zapletla tudi v prometne nezgode, a so bile te predvsem posledica napak drugih udeležencev v prometu.

Prve poskuse bodo 7. in 8. novembra izvedli na avstralski južni avtocesti, kjer bodo z avtonomnimi avtomobili izvedli poskuse prehitevanja, menjave voznih pasov, zasilnega zaviranja ter uporabe izvozov in uvozov. V Adelaide bo sicer v tistem času potekala mednarodna konferenca o avtomobilih brez voznika.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"