Kaj lahko naredite, če ste te dni ostali brez priljubljenih športnih programov Sport Klub

Če ste redni gledalec športnih programov Sport Kluba – in teh v Sloveniji ni malo – ste verjetno v precepu, kaj storiti, če je vaš ponudnik v teh dneh s programske sheme umaknil njihovo predvajanje. Telekom in A1 z United Media namreč nista uspela doseči dogovora o podaljšanju licenc, zato so njihove televizijske programe umaknili s ponudbe. Kaj lahko naredite?

Kaj lahko naredite, če ste te dni ostali brez priljubljenih športnih programov Sport Klub (foto: Profimedia) Profimedia
13. 5. 2020

Medtem, ko se ukrepi zaradi pandemije po večini držav počasi sproščajo, so se ljubitelji športa že začeli veseliti dejstva, da se bodo s tem začeli vračati tudi njihovi najljubši športniki, ekipe in športna tekmovanja. Tudi na televizijske ekrane. Zato se je dvignilo nemalo prahu ob novici, da nekateri kabelski operaterji iz svoje programske ponudbe umikajo celotni nabor programov Sport Klub. 

Ker se je zaradi pandemije prekinilo izvajanje športnih dogodkov, so kabelski operaterji zahtevali velike popuste na obstoječe cene za športne televizijske programe. Pri United Media, ki sicer ponujajo več kot 20 televizijskih programov, poleg Sport Kluba med drugim tudi Grand, Lov in ribolov, Sport klub golf, Vavoom in Pikaboo, pa poudarjajo, da se strošek prenašanja obstoječih športnih dogodkov zaenkrat ni občutno spremenil in zato ne morejo zmanjševati licenčnih cen. Posledični umik programov United Media, ki vključujejo nabor programov Sport Klub, je seveda razburil številne odjemalce.

Ob tem so se seveda izpostavila vprašanja, kako naj se potrošnik odzove v situaciji, kjer kabelski operater po želji menja ponudbo programov v izbranem paketu, uporabnik pa na to nima nobenega vpliva. Predvsem se tu izpostavlja številne uporabnike, ki so na izbrane operaterje pogodbeno vezani za daljši čas.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so se do nenadnega ukinjanja posameznih programov iz programske sheme opredelili že lansko leto, ko je Telekom umaknil program Šport TV. "Načeloma je popolnoma jasno, da je programska shema živa in se prilagaja trenutnim razmeram, a sporno je, da operater ne upošteva enomesečnega odpovednega roka na način, da je v tem mesecu program, ki ga ukinjajo, še vedno na voljo. Žal operaterji tovrstno prakso uporabljajo tudi za izsiljevanje ponudnikov vsebin oziroma za nestrinjanje z njihovimi pogoji. Ne glede na to, kdo ima več masla na glavi, pa se nikakor ne moremo strinjati, da se ta nesoglasja rešujejo na plečih potrošnika," komentirajo na Zvezi potrošnikov Slovenije in dodajajo, da na lanskoletno prijavo Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve RS, izdani ravno v zadevi umika programov Šport TV in kršitve določb Zakona o elektronskih komunikacijah, nikoli niso prejeli odgovora.

Telekom Slovenije je v odgovor že podal uradno obvestilo, kjer omenjajo, da imajo "naročniki, ki se jim je programska shema spremenila in ki se s spremembo ne strinjajo, v roku 30 dni od uveljavitve spremembe oz. do vključno 5. junija 2020 pravico odstopiti od naročniške pogodbe brez odpovednega roka, brez plačila stroškov prekinitve naročniškega razmerja in brez pogodbene kazni."

Ljubitelji športa, ki bi v bližnji prihodnosti radi nemoteno uživali v nadaljevanju prenosov premier lige, lige prvakov, pa vse košarkarske ali teniške dvoboje, imajo možnost, da brez pogodbenih kazni, ne glede na vezavo, preidejo na kabelskega operaterja, ki sklop programov Sport Klub še vedno ima v ponudbi. Eden teh je Telemach, ki s platformama EON in Total TV pokriva področje celotne Slovenije, Sport Klub programe pa v svoji shemi ponujajo tudi številni manjši operaterji.