Kaj se dogaja na Japonskem? Toyota je ustavila proizvodnjo in to je razlog

29. 8. 2023 | STA
Deli
Kaj se dogaja na Japonskem? Toyota je ustavila proizvodnjo in to je razlog (foto: Profimedia)
Profimedia

Toyota je eno največjih japonskih podjetij in ima velik vpliv na celotno japonsko gospodarstvo, zato ima to lahko širše posledice.

Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota je moral danes ustaviti proizvodnjo v vseh svojih 14 tovarnah na Japonskem, in sicer zaradi težav v sistemu za naročanje avtomobilskih delov. V družbi pravijo, da ne kaže na kibernetski napad.

Toyota ni razkrila podrobnosti glede ustavitve proizvodnje, je pa navedla, da težave verjetno niso posledica kibernetskega napada, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Družba je sprva ustavila proizvodnjo v 12 tovarnah oz. na 25 proizvodnih linijah, nato se je odločila ustaviti tudi popoldansko izmeno v še dveh tovarnah. Tako stoji vseh 14 Toyotinih japonskih tovarn oz. 28 proizvodnih linij.

Toyota

V Toyoti so navedli, da še preiskujejo vzroke za težave in da bodo proizvodnjo vzpostavili takoj, ko bo mogoče. Težave so prizadele le tovarne na Japonskem.

Proizvajalec je moral lani ustaviti proizvodnjo v svojih japonskih tovarnah, potem ko je prišlo do kibernetskega napada na eno od podružnic. Toyota je eno največjih japonskih podjetij in ima velik vpliv na celotno japonsko gospodarstvo.

Toyota, lani tretje leto zapored največji avtomobilski proizvajalec po številu prodanih avtomobilov na svetu, je v lanskem poslovnem letu ustvarila 2450 milijard jenov (18,1 milijarde dolarjev) čistega dobička, 14 odstotkov manj kot leto prej, in 37.154 milijard jenov (251,1 milijarde dolarjev) prihodkov od prodaje oz. 18,4 odstotka več kot leto prej. V prvem četrtletju tekočega leta je Toyota imela 1310 milijard jenov čistega dobička (+78 odstotkov) in 10.550 milijard jenov (+24,2 odstotka) prihodkov od prodaje.

V tekočem poslovnem letu pričakuje 2580 milijard jenov čistega dobička pri 38.000 milijardah jenov prihodkov od prodaje.

Preberite še: The Rock ima noro avtomobilsko zbirko, ta peterica avtomobilov pa je nekaj prav posebnega

BONUS VIDEO: To je avto, v katerega tankaš bencin, on pa pelje na elektriko! Norost, ali najboljše iz obeh svetov?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol