Kaj se dogaja s Teslino prodajo? To pa je presenečenje!

3. 4. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Razlog za te rezultate je več kot očiten ...

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v prvem letošnjem četrtletju prodal 423.000 vozil, kar je 36 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz družbe. Rezultat je kljub temu pod pričakovanji analitikov, ki so pričakovali več kot 430.000 prodanih vozil.

Glavni razlog tiči v nižanju cen

Tesla je prodajo povečal na račun znižanja cen. Že januarja je za 20 odstotkov znižal cene modela Y in drugih, marca pa še za najdražje modele S in X, in sicer za med 5000 in 10.000 dolarjev na vozilo.

Odkar je centralna banka Federal Reserve lani marca začela višati obrestne mere v boju proti inflaciji, se je povprečno avtomobilsko posojilo podražilo od štiri do sedem odstotkov.

Stopnja rasti Teslove prodaje je bila po mnenju analitikov sicer impresivna, vendar manjša od stopnje, potrebne za uresničitev obljube podjetja, da bo v bližnji prihodnosti letno povečalo dobavo za približno 50 odstotkov.

Tesla je v prvem četrtletju proizvedel več vozil, kot jih je prodal - proizvedel jih je 440.808 - saj je povečal proizvodnjo v novih tovarnah v bližini Austina v Teksasu, kjer ima sedež, v Berlinu v Nemčiji in Šanghaju na Kitajskem.

Cenovna dostopnost zavira prodajo

Na Teslinem dogodku ob dnevu vlagateljev v začetku marca je izvršni direktor Elon Musk priznal, da cenovna dostopnost še vedno zavira prodajo, vendar dodal, da si veliko ljudi še vedno želi kupiti Teslo. "Omejitveni dejavnik je njihova zmožnost plačila," je dejal.

Cena najbolje prodajanega modela Y se na primer začne pri 54.990 dolarjih, medtem ko je za model 3 treba odšteti 42.990 dolarjev. Začetna cena modela S je 89.990 dolarjev, modela X pa 99.990 dolarjev.

Težavam pa ni videti ne konca ne kraja

Tesla je tudi pod vse večjim drobnogledom ameriških varnostnih regulatorjev, ki so sprožili več preiskav in zaradi nevarnega obnašanja prisilili k odpoklicu programske opreme za samostojno vožnjo brez šoferja.

Nacionalna uprava za varnost v transportu preiskuje Teslo zaradi volana, nagnjenega k okvaram, varnostnih pasov, ki v primeru trka ne učinkujejo zadovoljivo, in delno avtomatiziranih sistemov vožnje, ki so že povzročili prometne nesreče.

Preberite še: Jutri prihaja na ceste NAJCENEJŠI GOLF pri nas!
 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol