Kako učinkoviti so napredni opozorilni sistemi na nepreglednih odsekih?

22. 3. 2022 | Janoš Pečnik
Deli

Zavarovalnica Triglav s podjetjema Sipronika in COPS systems nadaljuje projekt postavljanja opozorilnih sistemov za povečanje prometne varnosti. Občine se lahko za sofinanciranje prijavijo najkasneje do 15. aprila.

Opozorilni sistemi, ki sta jih podjetji Sipronika in COPS systems s sofinanciranjem Zavarovalnice Triglav postavili po vsej Sloveniji, očitno delujejo – ugotavljajo namreč, da se je delež prehitrih voznikov na 81 nepreglednih odsekih, kjer so postavili prikazovalnike, praktično povsod zmanjšal. Letos bodo v okviru projetka »Skupaj za prometno varnost« z razpisom občinam ponudili še dvanajst prikazovalnikov.

V osnovi gre za prikazovalnike hitrosti, ki voznike opozarjajo na primerno hitrost, a hkrati shranjujejo in obdelujejo zbrane podatke, analiza pa omogoča učinkovitejše ukrepe za zmanjševanje hitrosti.

Z učinkom v naseljih se je izkazalo tudi več kot 60 postavljenih sistemov COPS

Sistem COPS@road nameščajo na nepregledne cestne odseke, kjer prihaja do velikega števila prometnih nesreč. Število prometnih nesreč je na teh kritičnih odsekih po postavitvi sistemov COPS povprečno upadlo za kar 80 odstotkov. Za razliko od običajnih opozorilnih tabel, ki se jih vozniki hitro navadijo, se sistemi COPS vklopijo šele v primeru nevarnosti.

COPS@rail voznike na nevarnih nezavarovanih prehodih opozarja na nevarnost približujočega se vlaka. Rešitev pa imajo tudi za današnji pojav »pešcev zombijev« - tako imenujejo tiste, ki se tudi med hojo čez cesto ukvarjajo s svojim mobilnim telefonom. Sistem COPS@zebra voznike opozarja na približevanje prehodu za pešce, pešce pa na prihod vozila in njegovo hitrost. Analize, ki so jih izvajali skupaj  z mariborsko Fakulteto za logistiko, kažejo, da znak poveča pozornost pri prečkanju. V letošnjem razpisu je občinam na voljo skupaj vsaj 12 sistemov COPS@rail, COPS@road in COPS@zebra.

Izbira lokacij s pomočjo aplikacije DRAJV

Pri izbiri prijavljenih lokacij za nove sisteme bodo uporabili tudi podatke, zbrane z aplikacijo DRAJV, s katero so uporabniki v letu 2021 prepeljali več kot 200 milijonov kilometrov. Boštjan Kop iz službe za digitalno platformo v Zavarovalnici Triglav, je pojasnil: »Na podlagi prostorske analize iz podatkov lokacij prekoračitev hitrosti, ki jih v anonimizirani obliki zbira aplikacija DRAJV, smo ugotovili, da na nekaterih cestnih odsekih prihaja do pogostejšega pojava prekoračitev cestnih omejitev. Uporabniki DRAJV-a tako pomagajo pri odkrivanju nevarnejših cestnih odsekov in s tem prispevajo svoj delež pri izboljšanju prometne varnosti vseh udeležencev.«

Razpis za sofinanciranje sistemov za dvig prometne varnosti je objavljen na spletni strani Sipronike in COPS systems, kjer se nahaja razpisna dokumentacija in prijavnica. Prijava na razpisu za sisteme COPS je mogoča še do konca marca, na razpisu Sipronike pa do 15. aprila oziroma do porabe sredstev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja