Kakšne so sanitarije ob slovenskih cestah?

14. 7. 2011
Deli
Kakšne so sanitarije ob slovenskih cestah? (foto: Saša Kapetanovič)
Saša Kapetanovič

Zveza potrošnikov Slovenije je pred začetkom turistične sezone preverila, kakšne možnosti za opravljanje male in velike potrebe nudijo stranišča ob hitrih in avtocestah.

Po več kot 60 ogledanih straniščih niso našli niti enega, ki bi si zaslužil čisto zeleno kljukico. Najslabše naj bi se odrezale sanitarije v zabojnikih, predvsem pa jih je zmotilo, da je slabo poskrbljeno za otroke (prevajalnice!) in invalide, ki morajo pogosto zaprositi za posebni ključ.

Kar se tiče čistoče, so se najbolje odrezale tiste v restavracijah in bencinskih servisih, kjer za čistočo redno skrbi osebje, saj so stranišča, postavljena na samem, veliko na slabšem - marsikje celo toaletnega papirja in metlice ni bilo na voljo, zračenje in čistoča pa sta bila zelo slaba.

Najbolje so se odrezale sanitarije ob gorenjski avtocesti, najslabše pa ob mejnih prehodih z Italijo, Hrvaško in Madžarsko. Predvsem na štajerski in primorski avtocesti so bila parkirišča polna tovornih vozil.

Boštjan Okorn, vodja testiranja pri ZPS potrošnikom svetuje: "Med pregledom smo odkrili tudi 12 počivališč, na katerih popotnikom ne priporočamo postanka. Večinoma gre za počivališča brez bencinskega servisa, a tudi na tistih z zidanim objektom smo odkrili nekaj sanitarij, ki občutno odstopajo od siceršnjega standarda."

Zato potrošnikom svetujejo, da se peljejo mimo naslednjih počivališč:
•    AC A1 Ljubljana – Maribor: Lopata v smeri Ljubljane, Zima (v obeh smereh), Polskava (v obeh smereh)
•    AC A1 Ljubljana – Koper: Studenec (v obeh smereh), Risnik v smeri Kopra
•    AC A2 Ljubljana – Obrežje: Mokrice v smeri Ljubljane
•    AC A3 Gabrk – Fernetiči: Fernetiči v smeri Gabrka (Ljubljane)
•    AC A5 Maribor – Pince: Pince v smeri Madžarske
•    H4 Razdrto – Vrtojba: Vrtojba v smeri proti Italiji.


Ostalih 53 postajališč s sanitarijami se je odrezalo dovolj dobro, da postanek ne bi smel ostati v slabem spominu

Več o raziskavi na www.zps.si.