Kia DriveWise: znamka za avtonomijo in povezljivost

15. 1. 2016
Deli

Kia je ustanovila avtonomno podznamko, v okviru katere bo v prihodnosti razvila sisteme za pomoč vozniku, ki bodo do leta 2020 vodili k razvoju deloma avtonomnega avtomobila, v naslednjih desetih letih pa tudi do popolnoma avtonomnega avtomobila.

Kia se pri razvoju tehnologij za avtonomno vožnjo osredotoča na več področij. 'Highway Autonomous Driving' s pomočjo sistemov na osnovi radarja in video kamer prepoznava vozne pasove in omogoča prehajanje med njimi in prehitevanje drugih avtomobilov, 'Urban Autonomous Driving' s pomočjo GPS in tipal prepoznava položaj avtomobila na cesti in ga varno vodi v gostem mestnem prometu, 'Preceding Vehicle Following' v primeru, ko oznak na cesti ne more zaznati, prepoznava vozilo pred seboj in mu sledi, 'Emergency Stop System' prepozna voznikovo nezbranost in avto varno ustavi ob cesti, 'Traffic Jam Assist'v gostem prometu sledil vozilu pred seboj, 'Autonomous Valet Parking' pa vozniku pusti da izstopi iz avtomobila in ga parkira s pomočjo pametnega ključa ali ure. Tehnologije so namenjene predvsem razbremenitvi voznikov v zahtevnih okoliščinah in med dolgimi monotonimi vožnjami po avtocestah.

V okviru znamke DriveWise bo Kia razvijala tudi sisteme za interakcijo med voznikom in avtomobilom s pomočjo novih vmesnikov, kakršni so ukaz s kretnjami, prepoznavanje prstnih odtisov ali povezljivost s pametnimi telefoni in drugimi prenosnimi napravami.

Ameriška zvezna država Nevada je Kii sicer dovolila preskuse novih tehnologij na javnih cestah. Preskuse z avtomobilom Kia Soul bodo sprva izvajali v okolici Doline smrti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol