Nova najmanjša Kia ima "tigrov smrček"

4. 7. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Tu je prenovljeni Picanto s svežim in drznim videzom ter novo tehnologijo.

Kijina oblikovalska filozofija 'Opposites United’ je pricurljala vse do najmanjšega modela. Novi Picanto preseneča z odločnim izrazom, ki mu pravijo tigrov smrček oziroma nos. Robusten vtis daje s široko postavljenimi opcijskimi LED žarometi, širokim svetlobnim podpisom zadaj in navsezadnje tudi dvanajst milimetrov širšim kolotekom.

Paket opreme GT Line ta občutek poudarja s športnimi elementi, kot so širša maska spredaj in difuzor zadaj, pa potem tudi s 16-palčnimi platišči - serijska so 14 ali 15-palčna. Natančnih podatkov o dimenzijah sicer ni, a predvidoma ostajajo enake, enak pa ostaja tudi prtljažnik z 255 litri prostora.

Še naprej sta na izbiro dva atmosferska motorja - litrski bencinski trivaljnik in 1,2-litrski bencinski štirivaljnik. S petstopenjskim ročnim menjalnikom ali robotizirano različico enakega menjalnika.

Preberite tudi: Zakaj najmanjši avtomobili zapuščajo trg?

Notranjosti se sicer niso lotili tako temeljito, a vendar sta novi dve barvi oblazinjenja, pri čemer je mogoče izbrati umetno usnje. Picanto pa ima tudi nov infozabavni sistem z opcijskim zaslonom v izmeri osmih palcev ter novo voznikovo instrumentno ploščo. Povezati je mogoče dva telefona hkrati, tu je seveda tudi Apple CarPlay in Android Auto povezljivost, pa potem funkcije storitev Kia Connect z informacijami o prometu in vremenu na primer. Sistem se posodablja samodejno oz. brezžično.

Picanto ponuja potem še nabor asistenčnih sistemov, ki v segmentu A ni samoumeven - samodejno zaviranje, ki zazna kolesarje in pešce, pa sistem za ohranjanje voznega pasu in preprečevanje trka v primeru zapustitve pasu, prilagodljivi tempomat, opozorilo za prečni promet zadaj in še kaj. Z zaviranjem posameznega kolesa z namenom izboljšanja vodljivosti pa lahko simulira tudi vektoriranje navora, kar je razširjena funkcija sistema za nadzor stabilnosti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol