Kia Sportage uradno

2. 9. 2015
Deli

Korejska tovarna je objavila podatke o novi Kii Sportage, ki jo bo svetovni javnosti predstavila na avtomobilskem salonu v Frankfurtu.

Kia Sportage bo v svoji četrti generaciji še bolj drznih oblik kot doslej. Kot pravijo pri Kii, so njihovi oblikovalci posnemali kontrast med zglajenimi in ostrimi oblikami nekaterih najbolj ikonskih sodobnih reaktivnih lovskih letal. Odraža se v vizualni harmoniji, ki izhaja iz nasprotja med ostrimi izrazitimi robovi in gladkimi površinami karoserije.

Največji izziv je predstavljal prednji del z žarometi, ki niso več integrirani z masko hladilnika, ampak se ostro zajedajo v prednja blatnika in pokrov motorja. Na zadku horizontalne linije poudarjajo širino avtomobila in občutek stabilnosti, pod vplivom študije Provo pa so vitkim zadnjim lučem dodali tudi svetlobni trak, ki teče preko vsega zadka, ter od njih ločili utripalke in vzvratne luči, ki poudarijo vizualni učinek spodnjega dela avtomobila. Kia Sportage je sicer z 4,480 metra za 40 milimetrov daljša od predhodnice, z 2,670 metra pa je 30 milimetrov podaljšana tudi njena medosna razdalja. Višina ostaja enaka. Sprednji previs je 20 milimetrov daljši, zadnji pa 10 milimetrov krajši kot doslej.

V motorni ponudbi bodo bencinska motorja 132-"konjski" 1,6 GDI in 177-"konjski" 1,6 T-GDI ter dizelska motorja 115-"konjski" 1,7 CRDi in 2,0 CRDi. Slednji je na voljo z močmi 136 in 185 "konjskih moči" in je korenito osvežen s 5 kilogramov lažjim blokom, nov elektroniko akumulatorja, oljno črpalko, ki sproti prilagaja tlak olja in novim filtrom. Spremembe naj bi se odrazile v manjših izpustih dušikovih oksidov in manjših tresljajih. V kombinaciji z motorjem 1,6 T-GDI je na voljo tudi novi 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko.

Kot rečeno, bodo novo Kio Sportage predstavili v Frankfurtu, v prodajne salone enkrat v začetku prihodnjega leta.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja