EU se postavlja po robu Kitajcem. To so zadnji ukrepi

13. 9. 2023 | STA
Deli
EU se postavlja po robu Kitajcem. To so zadnji ukrepi (foto: Profimedia)
Profimedia

Kitajski avtomobili so za Evropo "prepoceni" ...

EU sproža preiskavo glede kitajskih subvencij za električna vozila, je danes v letnem govoru o stanju v EU v Evropskem parlamentu v Strasbourgu povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ob tem je italijanskega ekonomista Maria Draghija pozvala k pripravi poročila o prihodnosti in konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

"Danes komisija sproža protisubvencijsko preiskavo električnih vozil, ki prihajajo iz Kitajske," je v zadnjem nagovoru pred evropskimi volitvami junija prihodnje leto povedala predsednica komisije.

Profimedia

Globalne trge namreč po njenih besedah preplavljajo cenejša kitajska električna vozila, pri čemer Peking z velikimi državnimi subvencijami umetno ohranja nizke cene teh vozil. "To izkrivlja naš notranji trg," je povedala.

Poudarila je še, da se mora EU sicer braniti pred nepravičnimi praksami, vendar pa mora ohraniti tudi odprte kanale za dialog s Kitajsko. Obstajajo namreč tudi področja, pri katerih je treba sodelovati.

"Treba je zmanjšati tveganja, ne pa prekiniti odnosov. To bo moj pristop v odnosu do kitajskega vodstva na vrhu EU-Kitajska, ki bo še letos," je poudarila.

Von der Leyen je konkurenčnosti evropskega gospodarstva namenila prvi del današnjega letnega nagovora o stanju v EU. Po njenih besedah je treba preučiti, kako bo EU ostala konkurenčna ob prehodu na industrijo brez izpustov.

"Zato sem enega največjih evropskih strokovnjakov na področju ekonomije Maria Draghija pozvala, naj pripravi poročilo o prihodnosti evropske konkurenčnosti," je dejala predsednica komisije.

"Evropa bo namreč naredila, karkoli bo treba, da ostane konkurenčna," je spomnila na Draghijeve besede v času finančne krize, ko je bil na čelu Evropske centralne banke.

Preberite še: Dve novi znamki na naših tleh. Obe prihajata iz ...

BONUS VIDEO: Najini avtomobili, naivne napake in (nespametni) finančni nasveti!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol