Kitajski avtomobilski trg okreva

S Kitajske prihajajo dobre novice za svetovne avtomobilske proizvajalce, saj ta izredno pomemben avtomobilski trg po pandemiji covida-19 okreva. Julija je bilo prodanih 1,63 milijona vozil, kar je 7,9 odstotka več kot v enakem mesecu lani, kažejo podatki združenja kitajskih prodajalcev potniških vozil PCA.

Kitajski avtomobilski trg okreva (foto: Profimedia) Profimedia
11. 8. 2020

PCA v svojih podatkih, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, upošteva osebne avtomobile, križance in lahka dostavna vozila, prodana končnim kupcem.

Podobno pozitivne podatke je pokazalo tudi poročilo kitajskega združenja avtomobilskih proizvajalcev CAAM, ki je prve številke za julij objavilo prejšnji teden. To združenje upošteva avtomobile, ki jih proizvajalci pošljejo trgovcem.

Po njihovih podatkih je bila rast prodaje avtomobilov in lahkih dostavnih vozil na letni ravni 14,9-odstotna, v salone je odpotovalo 2,08 milijona vozil.

Kitajska je za mnoge avtomobilske prodajalce najpomembnejši posamični nacionalni trg; med njimi so nemški Volkswagen, Daimler in BMW. Prodaja avtomobilov na Kitajskem je zastala v začetku letošnjega leta, ko je tam izbruhnil covid-19, a je Peking situacijo hitro spravil pod nadzor, avtomobilske tovarne pa so zato zagnale proizvodnjo prej kot v Evropi in Severni Ameriki, še navaja dpa.

Vir: STA