Koliko je pri nas napihal neslavni rekorder?

5. 11. 2021
Deli
Koliko je pri nas napihal neslavni rekorder? (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Od danes do 14. novembra bo potekala preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohol in drog. Če vas ustavijo med nadzorom, boste zagotovo pihali!

Policisti bodo izvajali nadzor nad psihofizičnim stanjem udeležencev v cestnem prometu. Vsaka policijska uprava bo glede na problematiko na svojem območju izvedla vsaj en poostren nadzor, v katerem bo sodelovalo večje število patrulj. Te bodo opravile preizkus alkoholiziranosti z vsakemu udeležencu, ki bo pripeljal mimo. Policija bo v okviru opisanih aktivnosti sodelovala tudi v projektu Ministrstva za zdravje Slovenija piha 0,0. Policisti bodo vsakemu udeležencu cestnega prometa, ki bo napihal 0,0, podelili preventivni letak, ki bo hkrati tudi vstopnica za koncert Policijskega orkestra s Tilnom Artačem.

Več o akciji Agencije za varnost prometa - Varno brez alkohola

Še vedno veliko nesreč, ki jim botruje alkohol

Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev je letos do 15. oktobra zabeleženih 1.104 prometnih nesreč, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, je do sredine oktobra umrlo 25 udeležencev (4 odstotke manj). Hudo telesno poškodovanih je bilo 84 udeležencev (22 odstotkov manj), lažje telesno poškodovanih pa je bilo 462 udeležencev (enajst odstotkov manj). Vsako dvanajsto prometno nesrečo in vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom povzročijo udeleženci pod vplivom alkohola.

Največkrat prehitro in po napačni strani

Med vzroki za nastanek smrtnih prometnih nesreč pri alkoholiziranih povzročiteljih prednjačita neprilagojena hitrost (13 umrlih) in nepravilna stran/smer vožnje (devet umrlih). Zaradi teh dveh vzrokov je bilo zabeleženih kar 88 odstotkov vseh smrtnih žrtev (22 umrlih) prometnih nesreč, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec. 

Povprečna stopnja med vsemi alkoholiziranimi povzročitelji prometnih nesreč letos zanaša 1,42 promila, neslavni rekorder pa je napihal kar 3,14 promila. Vsi povzročitelji smrtnih prometnih nesreč so bili moški, izstopajo povzročitelji od 25-34 in od 45-54 let, vozniki osebnih avtomobilov in motornih koles. Po številu prometnih nesreč, povezanih z alkoholom, negativno izstopajo posavska, jugovzhodna Slovenija, obalno-kraška in savinjska statistična regija.

Alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu

Policija in Agencija za varnost prometa svetujeta, da so udeleženci cestnega prometa v prihajajočih mesecih strpni in previdni. Hitrost vožnje naj prilagodijo prometnim in vremenskim razmeram. Dosledno naj upoštevajo cestnoprometne predpise ter se temeljito pripravijo na pot, tudi z ustrezno pripravo vozila. Preverijo naj dela na cesti, morebitne zastoje in uporabijo poti, kjer promet ni tako gost. Če pa vozniki vseeno naletijo na zastoje, naj upoštevajo cestno-prometno signalizacijo in navodila policistov. Vselej naj bodo še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti. Policija in Agencija za varnost prometa vsem udeležencem v prometu želita varno pot in da bi na vsak cilj prišli srečno. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol