Koliko vas bo od polnoči naprej stal rezervoar goriva? To so nove cene

25. 9. 2023
Deli
Koliko vas bo od polnoči naprej stal rezervoar goriva? To so nove cene (foto: Profimedia)
Profimedia

Zadnjih nekaj tednov se cene vztrajno dvigujejo. Kako pa bo naprej?

Cena 95-oktanskega bencina na servisih zunaj avtocest se bo opolnoči zvišala za 3,7 centa na 1,588 evra za liter, dizelskega goriva za 6,4 centa na 1,664 evra in kurilnega olja za 6,8 centa na 1,249 evra za liter. Trošarine bodo ostale nespremenjene, je sporočilo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Cene so se dvignile že v zadnjem 14-dnevnem obdobju, nove cene pa bodo veljale do vključno 9. oktobra.

Trošarina za 95-oktanski bencin je trenutno določena pri 0,41349 evra na liter, za dizelsko gorivo pa pri 0,38277 evra. Če cen ne bi regulirali, bi bilo po oceni ministrstva treba za liter bencina po novem odšteti okoli 1,645 evra, za liter dizelskega goriva pa okoli 1,803 evra.

Za liter kurilnega olja je trošarina postavljena pri 0,07875 evra. Če ne bi regulirali cen kurilnega olja in bi upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, bi bilo treba za liter kurilnega olja odšteti okoli 1,430 evra.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene na servisih zunaj avtocest in hitrih cest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Preberite še: Bo tako videti prihodnost policijskih kontrol? (VIDEO)

BONUS VIDEO: Renault, ki piše zgodovino: Napočil je konec bencinu in legendarni oznaki …

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol