SI novi športnik zasluži legendarno ime? To je naslednik avtomobila, ki je zaznamoval 80. leta

31. 5. 2022 | Janoš Pečnik
Deli

Teksaško podjetje DeLorean Motor Company, kjer so vrsto let skrbeli za lastnike DMC-12, predstavlja novi DeLorean Alpha5.

Kaj bi porekla Marty McFly in Doc Brown, če bi v prihodnosti srečala novi DeLorean Alpha5? Res sta potovala v leto 2015 in tako predstavitev duhovnega naslednika njunega ikoničnega predelanega DMC-12 zamudila za sedem let. Tudi tega je - podobno kot DMC-12 - oblikoval studio Italdesign. Gotovo bi ga prepoznala po dvižnih vratih, vseeno pa novi DeLorean nima toliko oblikovnih referenc na DMC-12, kot bi morda pričakovali.

Oblika je predvsem elegantna in aerodinamična (koeficient upora znaša 0,23), z ozkimi in podolgovatimi LED lučmi, v športnem smislu izstopata razdelilnik zraka spredaj in difuzor zadaj, koeficient upora zraka znaša le 0,23. Prepoznavno značko DMC je na sprednjem delu zamenjal novi logotip DeLorean. 

In dvižna vrata so tokrat res zajetna, saj omogočajo enostaven dostop tudi v drugo sedežno vrsto. Gre za velik kupe na električni pogon, ki v dolžino meri 4,995 milimetrov, v širino 2,044, visok pa je 1,370 milimetrov. Do 96 km/h (podatki so navedeni za ameriški trg) bo pospešil v 2,99 sekunde in dosegel najvišjo hitrost pri 250 km/h, baterija zmogljivosti 100 kWh pa naj bi bila dovolj za več kot 480 kilometrov dosega.

Preberite še: Zgodovina: DeLorean - neslutena filmska zvezda žlahtnega porekla

Notranjost je minimalistična in digitalizirana. Slednje brez dvoma v precej večji meri kot si je zamislil Doc Brown. Pred voznikom je velik digitalni instrumentni zaslon, precej nižje med obema potnikoma pa še manjši osrednji zaslon na dotik in dve lično oblikovani stikali, ki bi lahko bili namenjeni nastavljanju temperature.

Joos de Vries, direktor podjetja, pravi, da je Alpha5 namenjen ljudem, ki radi vozijo. Neilo Harris, podpredsednik podjetja pa dodaja: "Dobili smo priložnost na novo domisliti znamko, ki ljudem po vsem svetu veliko pomeni že štiri desetletja. Dotaknila se je toliko življenj in krojila toliko spominov... Sedaj smo priča novemu poglavju te izjemne zgodovine."

Serijo 88 primerkov novega DeLorean Alpha5 bodo sicer izdelali v Italiji, medtem ko bodo pogonske sklope dobili iz Velike Britanije. Zakaj 88 primerkov? Tako hitro se je (v miljah na uro) v filmu peljal DMC-12, ko je potoval skozi čas.

Zanimivo je, da podjetje DeLorean Motor Company s sedežem v Texasu pravno ni bilo nikoli povezano z istoimenskim podjetjem Johna DeLoreana. Kmalu po ustanovitvi leta 1995 in 13 let po DeLoreanovem stečaju so od njega kupili zalogo rezervnih delov in logotip DMC ter se ukvarjali s servisiranjem in prenovo DMC-12.

Njegova vdova je podjetje leta 2014 tožila za uporabo še nekaterih drugih elementov znamke, ki niso bili del stečajnega postopka leta 1982 in se z njimi finančno pogodila. Ponovno tožbo leta 2018, ko je zahtevala še pravice iz zaslužka filmov, je izgubila.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja