Konec 12-valjnika. Kaj sledi?

22. 2. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Znameniti W-12 se poslavlja. Veste katere avtomobile je poganjal?

Bentley bo s prihodnjim letom upokojil enega svojih najbolj ikoničnih motorjev – W12. Motor, ki je v različnih modelih (v preteklosti tudi Volkswagnovih in Audijevih) na voljo že od leta 2003, se bo umaknil manjšim in bolj ekonomičnim, sčasoma pa tudi elektriki. 

Prvi avto, ki ga je omenjeni W-12 poganjal, je bil Continental GT, v nadaljevanju pa je mesto našel še v modelih Flying. Spur in Bentayga.  Potem, ko so proizvodnjo 6,0 litrskega motorja začeli v Nemčiji, se je le-ta dobrih 10 let kasneje preselila v angleški Crewe.

Tam je tovarna najprej zaposlovala 100 delavcev, ta številka pa se je kasneje zmanjšala na 30. Pri Bentleyju zagotavljajo, da dela ne bo izgubil nihče, delavci pa bodo prerazporejeni po tovarni. 

Proizvodnja linija bo mesto prepustila hibridnim motorjem V-8 in V-6, za razliko od W-12 pa bodo na manjših motorjih v Crewu opravili le zaključna dela. 

Zadnja verzija kultnega motorja bo hkrati tudi najmočnejša. 552 kW (750 KM) bo skrbelo za pogon prihajajočega kupeja Batur, ki ga bodo proizvedli v zgolj 18 primerkih.

Preberite še: 5 športnih avtomobilov, ki so odlični sopotniki tudi ob vsakodnevnih vožnjah

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord