Konec marca bo po Sloveniji spet potekal ekološki rally

4. 3. 2017
Deli

Ekipa S Rally je lani uspešno organizirala rally za avtomobile z okolju prijaznimi pogoni EKOnova Slovenija 2016, na katerem je sodelovala tudi ekipa naše redakcije, zato so se  odločili, da letos zadevo ponovijo in organizirajo ne le enega ampak celo štiri ekološke ralyje.

Prvi bo med 23. in 25. marcem potekal ECOnova Rally Adria 2017, ki bo udeležence vodil po slovenskih, italijanskih in hrvaških cestah, junija bo po cestah med Salzburgom in Gradcem potekal ECOnova Rally Austria, septembra se bodo udeleženci na drugem rallyju ECOnova Rally Austria vozili po cestah med Innsbruckom in Münchnom, novembra pa bo na trasi med Montreuxom in Monacom potekal rally ECOnova Rally Švica. Posebno čast je S Rallyju priznala tudi FIA, ki je vse štiri prireditve uvrstila na koledar prvenstva Electric and New Energy Championship.

Žal pravila FIA v prvenstvu po novem dovolijo sodelovati le električnim in priključno hibridnim avtomobilom, avtomobilom s podaljševalnikom dosega in avtomobilom s pogonom na vodik, zato so iz konkurence denimo odpadli avtomobili na plin, a bodo na ralliyu ECOnova kljub temu lahko sodelovali, poleg tega pa tudi avtomobili, ki so bili predelani na električni pogon. Konkurenca bo torej pestra.

ECOnova Rally Adria 2017 bo udeležence vodil iz Italije oziroma trga Piazza Unita d'Italia v Trstu prvi vodil preko Slovenije in Hrvaške. Drugi dan se bodo odpeljali v Ljubljano, kjer se bodo ustavili na Kongresnem trgu, potem pa se bodo preko Hrvaške s točnostno vožnjo med Jelovicami in Brestom vrnili na Tartinijev trg v Piranu. Zadnji dan se bodo odpeljali v Gorico, preskusili 'Velike Žablje' in se preko Gorice vrnili v Trst.

Prva dirka žal ne bo štela v prvenstvo FIA ampak le v pokal ECOnova, saj slovenski klub AŠ2005 italijanskemu klubu ACI kot S Rallyjevem soorganizatorju ni dovolil, da dirka za FIA prvenstvo poteka na slovenskem ozemlju. Organizatorji kljub temu pričakujejo 40 do 50 posadk iz devetih držav.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja