Konec sezone za Kubico?

6. 2. 2011
Deli
Robert Kubica (foto: Renault F1 Team)
Renault F1 Team

Robert Kubica, poljski dirkač formule 1 v ekipi Lotus Renault GP, se je danes v nesreči na italijanskem reliju Ronde di Andora hudo poškodoval in videti je, da je letošnja sezona F1 zanj izgubljena.

Profesor dr. Igor Rosello, ki ga je operiral, je pojasnil (originalen video najdete malce nižje), da je moral opraviti popolno rekonstrukcijo spodnjega dela roke, od kosti, preko krvožilnega sistema, do mišic. Stanje Kubice naj bi bilo sicer dokaj dobro, a hkrati je povedal, da bo potrebno kako leto dni, preden bo jasno, kako uporabna bo desna roka. Kljub temu, da je prof. Rosello sicer dodal, da so mnogi njegovi dirkaški (predvsem motociklistični) pacienti okrevali mnogo hitreje, kot pričakovano, to že lahko pomeni, da za Kubico ni izgubljen le prvi del sezone, temveč kar celotna sezona (v upanju seveda, da ni ogrožena njegova dirkaška kariera). Kubico je sicer v bolnišnici že obiskal tudi Fernando Alonso.

Pri moštvu Lotus Renault se bodo tako morali odločiti, ali ga bo zamenjal testni voznik Bruno Senna ali pa bodo poiskali bolj dolgoročno zamenjavo - seveda pa bo to odvisno predvsem od izida operacije in okrevanja Kubice.

Poljak, ki mu je reli najpomembnejša zabava v prostem času, se je s Škodo Fabio S2000 zaletel v zid in začetek varnostne ograje, ki je – kot kaže drugi video – predrla karoserijsko lupino in zašla v notranjost dirkalnika. To se je zgodilo na prvi hitrostni preskušnji, ko je prvič sedel v dirkalniku S2000. Kubica je sicer doslej navduševal s spredaj gnanimi Renaultovimi dirkalniki, s katerimi je redno premagoval tudi močješo in štirikolesno ganano konkurenco. Da je do nesreče prišlo na hitrostni preizkušnji in ne, kot pišejo nekateri slovenski mediji (in da je zadel slabo varovalno ograjo, ne pa nekakšnega zidu, menda celo ob cerkvici, kot pametujejo), dokazuje video iz Peugeota 207 S2000 posadke Moreno/Bonato, ki je bila na progi tik za Kubico in je prva prispela na kraj nesreče in šla takoj pomagat nesrečnemu Poljaku. S posnetka se vidi tudi, da je bil desni ovinek hiter, cesta malo spolzka, Kubicina Škoda pa je očitno pretrgala ograjo, ki se je zarila v avto - ne le zarila, avto je popolnoma prebila. Na prvem videoposnetku se namreč na 3:34 vidi ograjo, ki je prebila celoten avto in izstopila skozi prtljažni pokrov.