Konec za enega najcenejših avtomobilov na trgu?

10. 2. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Peugeot 208 je najbolj prodajan avtomobil v Evropi, a emisijske zahteve in priljubljenost križancev počasi odnašata njegove tekmece.

Kia Rio je eden najcenejših avtomobilov na trgu in obenem druga najcenejša Kia - cene se v Sloveniji se začnejo pri 12.799 evrih za 1,2-litrski bencinski štirivaljnik. A te ponudbe bo očitno kmalu konec. Britanski Autocar namreč poroča, da so v tovarni v južnokorejskem Sohariju prenehali s proizvodnjo, namenjeno evropskemu in avstralskemu trgu. Zaloge naj bi prodali do konca leta, zanimivo pa bo Rio ostal na voljo za Severno Ameriko in druge trge.

Pomembnejša novica je ta, da Rio vsaj v Evropi ne bo dobil neposrednega naslednika. Razlog za to so neprepričljive prodajne številke. Pri 32.506 prodanih primerkih v letu 2022 je to le 15,7 odstotka v istem času prodanih Peugeotov 208 (prodali so 206.816 primerkov). Resda je Peugeot 208 še razmeroma svež avtomobil, ki je pravzaprav celo najbolj prodajan avtomobil v Evropi, Rio pa je v tej obliki na trgu že od leta 2016. Za zdaj v ponudbi ostajata manjši Picanto in Stonic, Riu soroden križanec segmenta B. Kia je leta 2021 prodala 55.510 modelov Stonic, za leto 2022 bo številka podobna.

Preberite tudi: Na vrhu Evrope po 14 letih nov najbolje prodajan avtomobil

Sicer ni več skrivnost, da se proizvajalci mučijo z dobičkonosnostjo mestnih malčkov ob vse ostrejših emisijskih zahtevah. Volkswagnov generalni direktor Thomas Schäfer je že pred časom napovedal, da bo težko ekonomsko upravičiti novo generacijo mestnih malčkov segmenta B, ki bodo pripravljeni na okoljski standard Euro 7. S tem bi se namreč podražili za okoli pet tisočakov. Pri Fordu se že poslavljajo od Fieste in neposrednega naslednika ne načrtujejo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"