Koper po zaslugi nove pridobitve bolj prijazen do voznikov, še posebej do novega leta

17. 11. 2022
Deli
Koper po zaslugi nove pridobitve bolj prijazen do voznikov, še posebej do novega leta (foto: STA)
STA

Za poslovno stavbo Barka pri vhodu v Luko Koper bodo danes popoldne odprli parkirno hišo, poimenovano Sonce. V štirih etažah zgradbe s kovinskim skeletom in ploščami iz armiranega betona je 464 parkirnih mest. Občina je v gradnjo vložila 5,8 milijona evrov. Do konca leta bo parkiranje brezplačno.

Parkirna mesta so prilagojena širini sodobnih avtomobilov. 24 jih je namenjenih invalidom, 10 staršem z otroki, 48 pa električnim avtomobilom, so sporočili iz Mestne občine Koper.

Stavbo, ki ima fasado iz kovinskih palic, je gradilo podjetje Makro 5. Temelji dopuščajo morebitno gradnjo pete etaže, ki pa v trenutnih prometnih razmerah ni potrebna, ocenjujejo na občini in dodajajo, da nameravajo zato na strehi postaviti sončno elektrarno.

Ob novi parkirni hiši sedanje občinsko vodstvo načrtuje gradnjo novega zdravstvenega doma.

Parkirna hiša sicer stoji zunaj mestnega jedra, kakšnih deset minut hoda od Titovega trga. Na občini obljubljajo, da bo do središča mogoče priti z bolj trajnostnimi oblikami prevoza.

Poudarjajo tudi, da dreves, ki so bila na nekdanjem parkirišču, niso posekali, ampak so jih presadili na Bonifiko.

Danes med 17. in 19. uro, ko bo slovesno odprtje s koncertom skupine Tabu, bo veljala popolna zapora Ankaranske ceste nasproti poslovnega objekta Čebelnjak.