Korejci so se odločili - električna vozila za vse!

14. 10. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Kia gre z novim modelnim zagonom v smeri širjenja ponudbe električnih vozil v vse smeri.

Kia bo odslej nove električno gnane modele predstavljala na vsakoletnem dogodku EV Day. Prvega so izkoristili za predstavitev nove vizije popularizacije električno gnanih vozil (v cenovnem razponu od 30 do 80 tisoč dolarjev) in kar treh novih modelov. Prihaja novi SUV srednje velikosti z oznako EV5, pokazali pa so še dve konceptni vozili - EV3, ki ga opisujejo kot mali EV9, ter EV4, ki je nekakšen limuzinski križanec. Medtem so napovedali sicer tudi že cenejši EV2, ki naj bi imel kombilimuzinsko obliko.

Torej - EV5 je že pripravljen na proizvodnjo in bo konkuriral avtomobilom, kot so Volkswagen ID.4, Škoda Enyaq, tudi Tesla Model Y denimo. Izdelovali ga bodo na Kitajskem in v Koreji, a bo namenjen globalnim trgom. Natančnih podatkov za Evropo še ni, a na domačem trgu je serijsko na voljo z motorjem, ki zmore 160 kW, za izvozne trge naj bi namenili baterijo zmogljivosti 82 kWh, lahko pa tudi z dodatnim motorjem na zadnji osi in skupno močjo 230 kW.

EV3 in EV4 s poudarkom na prilagodljivosti in vzdušju v notranjosti

EV3 je torej kompaktni SUV (oz. CUV), s katerim so tehnologijo, oblikovalski jezik in prostorske rešitve EV9 zapakirali v občutno manjšo in dostopnejšo obliko. Mali EV3 ima res precej prepoznavnih potez občutno večjega električnega SUV, čeprav v nekoliko manj robustni in na videz prijaznejši izvedbi, primernejši manjšemu mestnemu križancu. V notranjosti poudarjajo izrazito praktičnost z veliko prilagodljivosti ter prijeten ambient z mehko osvetlitvijo, ergonomskim položajem sedenja in zmernim minimalizmom.

Tudi EV4 ima pravzaprav enak oblikovalski pristop, ki ga prvič vidimo v nekoliko elegantnejši, limuzinski obliki. Čeprav v objavi za medije nekoliko pretiravajo s presežniki in EV4 opisujejo kot novo definicijo električne limuzine, gre za atraktiven in samozavesten izdelek. Notranjost je prostorna in minimalistična, zanimivost so ambientalni scenariji, ki vključujejo tudi animacijsko pihanje prezračevalnega sistema po določenih vzorcih.

Preberite še: Test: Dacia Duster 1.5 Blue dCi 115 4x4 - Robustnost

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

 

 

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol