Kot kaže, letos ne bo poletnega avtomobilskega zatišja

6. 8. 2024
Deli

Za slabo petino boljša julijska prodaja je rahlo popravila letošnjo sliko slovenskega avtomobilskega trga.

Presenetljivo dobra prodaja novih avtomobilov v juliju, ko se je zanje našlo 4.529 kupcev (v lanskem juliju 3.776), je izdatno pripomogla k boljši podobi slovenskega avtomobilskega v letošnjih sedmih mesecih. Letos je bilo prvič registriranih 32.867 novih osebnih avtomobilov, v enakem lanskem obdobju pa 31.086, kar pomeni 5,73-odstotni prirastek.

Renault Clio I feel Slovenia

Renault Clio I feel Slovenia

Renault

Zaenkrat torej še ostaja realna napoved, da bo letošnja avtomobilska bera na slovenskem trgu boljša od lanske, seveda pa bo treba na končno sliko počakati še nekaj mesecev. Razmerja med avtomobilskimi znamkami so tudi po sedmih mesecih ostala nespremenjena, na vrhu lestvice kraljuje Volkswagen s 4.841 avtomobili, na drugem mestu je Renault (3.861) in na tretjem Škoda (3.204). V deseterici so še Toyota, Peugeot, Hyundai, Kia, Citroen, Dacia in Audi.

Volkswagnovo vodstvo v skupnem seštevku je v neskladju s priljubljenostjo posameznih modelov, kajti najbolje kaže Renaultu Cliu, pred lansko zmagovalko Škodo Octavio in sorodnikom Renaultom Capturjem. Četrto mesto po sedmih mesecih pripada Peugeotu 2008, na peto pa je tik pred menjavo generacij priplezal na peto mesto.

Kot kaže, letos ne bo poletnega avtomobilskega zatišja
Ford

V juliju je bila rahlo boljša tudi prodaja lahkih gospodarskih vozil. Statistični podatki kažejo 563 prvih registracij oziroma 6,03 odstotka več kot v lanskem juniju, na letni ravni pa 5.073 vozil oziroma povečanje za 14,88 odstotka. V boju za vrh prodajne lestvice še ni nič odločeno, trenutno je na vrhu Renault pred Fordom in Volkswagnom. Najbolje prodajano lahko gospodarsko vozilo je Ford Transit Custom, pred Renaultom Masterjem in Fiatom Ducatom.

Novo na Metroplay: Goran Dragić iskreno o tem, kaj se je z njim dogajalo po osvojitvi naslova evropskih prvakov