Znanstvena fantastika postaja realnost - bo to naša prihodnost?

3. 10. 2024 | metropolitan.si
Deli
Znanstvena fantastika postaja realnost - bo to naša prihodnost? (foto: Alef)
Alef

Prihodnost je tu. Leteči avtomobili niso več znanstvena fantastika. 

Leteči avtomobili so bili pred desetletji sinonim za znanstvenofantastično prihodnost, ki jo bomo nekoč živeli. A z leti se je vse bolj začelo dozdevati, da se razvoj tehnologijo usmerja nekam drugam, denimo v nepraktične pokrovčke plastenk, ne pa toliko v leteče avtomobile.

A vseeno najvztrajnejši niso obupali. Leteči avto bo kmalu postal resničnost. Neko kalifornijsko podjetje naj bi ga kmalu začelo proizvajati. Podjetje Alef Aeronautics je v začetku letošnjega leta predstavilo leteči avtomobil Alef Model A, ki je vzbudil ogromno zanimanja. Do danes so zanj prejeli že 3.200 naročil, čeprav je njegova začetna cena okoli 300.000 dolarjev ali okoli 270.000 evrov.

Podjetji, ki imata izkušnje v proizvodnji letalskih delov za Boeing in Airbus, natančneje sta to PUCARA Aero in MYC, sta ustanovili skupno podjetje, ki je podpisalo pogodbo za proizvodnjo delov za Alef. Prvi primerki tega letečega avtomobila naj bi bili izdelani do konca prihodnjega leta.

Kalifornijsko podjetje, ki ga podpira Muskov Space X, je v začetku tega leta predstavilo svoj prvi leteči avtomobil – Model A. Gre za dvosedežnik, ki deluje kot električni avtomobil, opremljen s štirimi električnimi motorji, v dnu pa je osem propelerjev. V letalskem načinu se kabina obrne za 90 stopinj, tako da sprednji in zadnji del vozila služita kot krila. Po napovedih proizvajalca naj bi imel leteči avtomobil cestnega dosega do 320, zračnega pa do 180 km.

Alef obenem razvija tudi avtomobil za štiri osebe, Model Z, ki naj bi bil lansiran do leta 2035, njegova cena pa bo skoraj desetkrat nižja od cene koncepta A, znašala bo le okoli 35.000 dolarjev ali dobrih 30.000 evrov.

Takšna bo kazen, če vas v tej državi zalotijo pri kajenju med vožnjo