V petek prometni kolaps v Ljubljani? Nedokončana dela in prvi šolski dan ...

30. 8. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Še dva dneva nas ločita do prvega šolskega dne, v prestolnici pa je še vedno odprtih kar nekaj gradbišč, ki do prvega septembra zagotovo ne bodo odstranjena.

Prvi šolski dan na ceste praviloma pripelje več avtomobilov kot po navadi. In če smo v prestolnici med poletnimi počitnicami vajeni bolj umirjenega prometa, bo prihajajoči petek zagotovo diametralno nasprotje. Starši bodo svoje otroke peljali v šolo, glede na dela na cesti v Ljubljani pa lahko le upajo, da bodo na cilj prišli pravočasno.

Kje potekajo dela?

Glavna in najbrž najbolj moteča ovira je na Dunajski cesti v Ljubljani, kjer že od aprila prenavljajo nadvoz nad obvoznico. V zadnjih dneh je Dunajska cesta tako popolnoma zaprta, glede na dela pa je težko pričakovati, da bi jo do petka odprli. Predviden rok dokončanja del je november letos, tako da bo ta odsek še kar nekaj časa voznikom povzročal sive lase.

Mestna občina Ljubljana

Popolna zapora je tudi na Cesti v mestni log med Mokriško ulico in Ulico Pod bukvami, kjer obnavljajo kanalizacijske in druge vode. Glede na to, da je v prometnih konicah del proti Trnovskim vratom precej obremenjen, zna na prvi šolski dan tam nastati še dodatna gneča. Dela do petka namreč ne bodo končana. Rok za dokončanje je bil namreč zaradi slabega vremena podaljšan do tretjega septembra.

Gneča vas zna pričakati tudi na Vilharjevi cesti, kjer je zaradi gradnje poslovno stanovanjskega objekta in obnove kanalizacijskih vodov cesta precej zožena. Promet sicer poteka normalno, dvosmerno, a je zaradi zoženja in posledično upočasnitve hitrosti tudi tam pričakovati zastoje ob prometnih konicah.

Trenutno je zaradi obnove vozišča tudi popolna zapora Litijske ceste med Kajuhovo ulico in Parmsko cesto, vendar pa pravijo, da bodo dela končana do jutri (31. 8. 2023), ko naj bi promet stekel nemoteno. Ravno pravi trenutek.

Dela potekajo tudi na priključku Vič, z obvoznice na Tržaško cesto. Priključek je sicer popolnoma prevozen, a bi lahko zaradi spremenjene signalizacije tudi tam nastala gneča, predvsem s smeri obvoznice.

Posebna zgodba pa je Ižanska cesta. Že nekaj časa je zaprt del med Karlovškim mostom in Orlovo ulico, kjer gradnja kanalizacije še ni zaključena, vsekakor pa popolno odprtje tega odseka ni daleč. Drugače je med križiščema s Hladnikovo/Jurčkovo cesto in Peruzzijevo ulico, kjer poteka popolna rekonstrukcija vozišča in vodov ter ureditev pločnikov in kolesarskih stez. Zapora bo trajala do konca leta, obvoz pa je preko Peruzzijeve in Jurčkove ceste.

Borut Živulović/Bobo

Kaj pa obvoznica?

Med Tomačevim in Novimi Jaršami še vedno potekajo obnovitvena dela, ki pa se počasi bližajo koncu. Pri Darsu pravijo, da bodo obsežnejša dela zaključena do konca avgusta letos, ko bo promet znova že potekal po obeh smernih voziščih. Zaradi zaključevanja del v ločilnem pasu bosta do sredine septembra zaprta prehitevalna pasova, promet bo po obeh polovicah hitre ceste v tem obdobju urejen po dveh začasnih prometnih pasovih.

V vsakem primeru nas čaka pester prvi šolski dan, če pa ga boste preživeli na cesti, upamo, da se boste najbolj kritičnim lokacijam le uspeli izogniti.

Preberite še: Dars bo razširil primorsko avtocesto med Brezovico in Vrhniko. To je predvidena časovnica ...

BONUS VIDEO: Audijev tehnološki pionir zdaj še bolj izstopa, vendar na nepričakovan način!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol