Dakar 2018-5: Loeb odstopil, na to dirko se nima več namena vrniti (video)

11. 1. 2018
Deli

Pred startom Dakarja letos v Limi je bil devetkratni svetovni prvak v reliju odločen, da se domov iz Cordobe, kjer se bo 20. januarja zaključila 40. izdaja zloglasnega relija, vrne z zmago. Loebu se ni izšlo, poleg tega pa se po Dakarju 2018 Peugeot Sport spet za nedoločen čas umika iz sveta vztrajnostnih relijev. Je bila to Loebova zadnja šansa, in če, zakaj?

Letošnja izdaja relija se je za Sebastiena Loeba začela iz ozadja, saj je imel težave z zavorami že na prvi etapi Lima - Pisco. Res je tudi, da se je vseh 31 kilometrih hitrostne preizkušnje dirkalo na zelo mehkem pesku, ki ni Loebova specialiteta, ali pač? Na četrti, krožni etapi San Juan de Marcona - San Juan de Marcona, ki se je proslavila kot etapa z najdaljšo neprekinjeno sekcijo sipin v vseh zgodovini Dakarja (kar 100 km!) in se je za avtomobiliste v stilu relikrosa začela na plaži, je Loeb gladko zmagal, in to kljub temu, da je še prejšnji dan iskreno priznal, da mu branje sipin ne gre od rok. Zmaga na četrti etapi ga je postavila na drugo mesto skupne lestvice, tik za vodilnim Peterhanslom.

Sebastien Loeb je tako kot zmagovalec najtežje dakarske etape v zgodovini Dakarja včeraj samozavestno odprl progo, a so se že po petih minutah hitrostne preizkušnje njegove sanje, da bi v žep pospravil najeminentnejšo izdajo relija Dakar v zgodovini, sesule v prah. Ko je opazil avto, ki se je zataknil na vrhu sipine, se mu je moral hitro izogniti in je pri tem poletel v luknjo. Loeba so morali potegniti ven s tovornjakom, kar ga je stalo skoraj tri ure, s sovoznikom sta nadaljevala bitko in prišla na cilj, kjer pa Daniel Elena ni mogel niti več pokončno sedeti. Posadka je sicer dosegla bivak v Arequipi, a tam je bilo stanje sovoznika že tako slabo, da so ga hitro prepustili zdravnikom, Peugeot pa je uradno objavil, da se posadka Loeb/Elena umika iz dirke.

"Daniela je zelo bolelo v prsih - ko so naju potegnili iz luknje, sva etapo nadaljevala zelo počasi, da se bolečina ne bi še poslabšala," je povedal Sebastien Loeb. Na vprašanje, ali je bila to njegova zadnja priložnost, da bi zmagal na Dakarju, je Loeb odgovoril: "Najbrž, ker ta trenutek ne razmišljam, da bi se sem še kdaj vrnil. Seveda pa se moje sodelovanje s Peugeotom tu ne konča - ostajam v relikrosu."

Tina Torelli
foto: Red Bull Content Pool

Video (njegov odstop lahko pogledate od 3. minute dalje):

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"