Nova Emeya - prvi Lotus te vrste

8. 9. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Brez polnjenja od Londona do Newcastla, so se pohvalili Angleži - to je 455 kilometrov dolga pot.

Lotus je predstavil svoj drugi električni model, modelu SUV Eletre se je zdaj pridružila še Emeya, velik, štirivratni kupe, ki bi glede na besede znanke lahko konkuriral tudi najboljšim v segmentu.

Lotus

Številke

Elektromotorja bosta dva, baterijski sklop pa lahko shrani 102 kilovatni uri elektrike. 80 odstotkov kapacitete baterije lahko ustrezna polnilnica napolni v 18 minutah. Največji doseg znaša 600 km (WLTP), vendar se tako daleč ne boste peljali, če boste izkoriščali vseh 905 KM (675 kW) in 984 njutonmetrov navora. Merilnik hitrosti se ustavi pri 256 kilometrih na uro, do stotice pa se izstreli v 2,78 sekunde.

Lotus

Potovalnik

Angleži želijo z Emeyo ponuditi potovalnik, ki voznika in potnikov ne utrudi, ob tem pa še vedno ponuja "Lotus občutek". V notranjosti bodo to poskusili poustvariti s trajnostnimi materiali, zvočnim sistemom, ki izničuje hrup okolice (noise cancellation). Voznikov projicirni zaslon bo uporabljal obogateno resničnost. Notranjost naj bi imela razkošen pridih.

Lotus

Aerodinamika

Izjemno ponosni so na aktivne aerodinamične elemente, tako spredaj kot zadaj, največji med njimi pa je spojler, ki zagotavlja stabilnost pri večjih hitrostih. Pohvalili so se tudi z dejstvom, da lahko z avtomobilom potujemo iz Londona do Newcastla, ne da bi ga vmes morali polniti - najkrajša pot med njima znaša 455 kilometrov.

Lotus

To še ni vse

Lotus namerava več podrobnosti razkriti do konca leta, vseeno pa že vemo, da bodo Emeyo izdelovali v novi Geelyjevi tovarni v kitajskem Wuhanu.

Lani so izdelali le 576 avtomobilov, zdaj pa bodo morali zavihati rokave, saj imajo za svoja zadnja dva modela (Eletre in Emira) kar 17.000 naročil.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lotus Cars (@lotuscars)

Preberite še: Ne le London, še ena priljubljena evropska prestolnica (blizu nas) razmišlja o plačljivem dostopu do mestnega središča

BONUS VIDEO: Spoznajte Mercedesovo prestižno limuzino, oblikovano pod vodstvom slovenskega mojstra Roberta Lešnika

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol