Spremembe v ljubljanskem potniškem prometu: na voljo novo posebno parkirišče, ena od avtobusnih linij bo ukinjena

28. 8. 2024 | metropolitan.si
Deli

Novo parkirišče omogoča cenovno ugodno celodnevno parkiranje in potovanje z javnim potniškim prometom.

Na Letališki cesti v Ljubljani bo od septembra na voljo novo parkirišče sistema P+R, ki omogoča parkiranje in nadaljevanje poti z avtobusom javnega potniškega prometa. Na voljo bo 110 parkirnih mest, od tega šest za invalide. Linijo LPP 7 L bodo ob tem ukinili, linija 7 pa bo imela končno oziroma začetno postajališče na novem parkirišču.

Preberite še:

Spremembe v ljubljanskem potniškem prometu: na voljo novo posebno parkirišče, ena od avtobusnih linij bo ukinjena
Borut Živulovič/Bobo

Povezavo z BTC s tem dodatno izboljšali

Kot je na današnji novinarski konferenci župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića povedal namestnik direktorja Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) Rok Vihar, bo na novem parkirišču P+R veljal enak sistem kot na ostalih. "Celodnevno parkiranje bo stalo 1,30 evra, kar vključuje dve brezplačni vozovnici za uporabo javnega potniškega prometa," je dejal.

Z odprtjem parkirišča bodo ukinili linijo LPP 7 L, ki je med prometnimi konicami vozila do Letališke ceste, saj bo do tam po novem ves dan vozila linija 7. S tem bodo še dodatno izboljšali povezavo z vzhodnim delom nakupovalnega središča BTC City, je poudaril Vihar.

lpp avtobus ljubljana
Borut Živulovič/Bobo

Novosti tudi na nekaterih drugih linijah

Spreminja se tudi trasa linije 27. Na območju BTC City bo preusmerjena tako, da bo vozila naravnost po Ameriški ulici, nato pa nadaljevala po Italijanski ulici, Latinskem trgu in Letališki cesti do končnega postajališča. "Ta sprememba bo potnikom občutno skrajšala potovalne čase," je poudaril.

Obe omenjeni liniji bosta tako imeli končno postajališče na novem parkirišču P+R, kar bo uporabnikom omogočilo še lažji dostop do javnega prevoza, so prepričani v LPP. Novosti bodo od 2. septembra tudi na nekaterih drugih linijah LPP. Linija 23 bo v celoti delovala po sistemu prevoza na klic, ta storitev pa bo v določenih terminih na voljo tudi na linijah 10, 16 in 26.

LPP plačevanje s karticami avtobusi digitalna rešitev
Žiga Živulovič jr./Bobo

Kako bo potekal sistem prevoza na klic?

Storitev prevoza na klic bo potnikom na voljo vsak delovni dan po vnaprej objavljenem voznem redu. Vstopali in izstopali bodo lahko na avtobusnih postajališčih, vendar bodo morali storitev po telefonu naročiti vsaj dve uri pred načrtovanim odhodom po voznem redu.

Ob naročilu storitve bodo morali prometniku LPP sporočiti število potnikov, termin potovanja ter vstopno in izstopno postajo. Med vožnjo bodo ob predhodno naročeni storitvi omogočeni tudi vstopi drugih potnikov na postajališčih. Cena te storitve je enaka kot pri običajni vožnji in stane 1,30 evra.

Bliža se prvi šolski dan: kako bodo letos poskrbeli za varnost otrok na poti v šolo?

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija