Potovanje v Nemčijo se lahko v naslednjih dneh sprevrže v pravo nočno moro

4. 3. 2024 | Gregor Žvab , STA
Deli

Nemški prometni sektor znova v primežu stavk. Kateremu prevozu se je bolje izogniti?

 
Nemški sindikat strojevodij GDL je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP za sredo napovedal začetek "stavkovnega vala", saj so bila pogajanja z upravljavcem nemških železnic, družbo Deutsche Bahn, neuspešna. Strojevodje zahtevajo višje plače in krajši delovni teden. To bo njihova peta stavka od lanskega novembra.

Prva stavka, ki bo trajala 35 ur, se bo začela v sredo ob 17. uri po srednjeevropskem času za tovorne vlake in v četrtek ob enih zjutraj za potniške, je napovedal predsednik GDL Claus Weselsky. "Začenjamo tako imenovani stavkovni val, kar pomeni, da vlak ni več zanesljivo prevozno sredstvo," je dejal.

Višje plače in inflacijsko nadomestilo

Profimedia

Sindikat zahteva višje plače kot nadomestilo za inflacijo in skrajšan delovni čas z 38 na 35 ur tedensko, pri čemer se to ne bi odražalo pri plači. Pogajanja z Deutsche Bahn so po navedbah nemške tiskovne agencije dpa potekala več tednov, tudi s pomočjo mediacije, a so bila neuspešna.

Gre za novo napoved stavke v Nemčiji, ki se že več mesecev sooča z zahtevami sindikatov - predvsem v prometnem sektorju - po zvišanju plač v luči visoke inflacije. Nekateri zaposleni želijo tudi krajše delovnike.

Profimedia

Stavka tudi v letalskem sektorju

Danes je novo stavko napovedal tudi sindikat, ki zastopa letališko osebje nemškega letalskega prevoznika Lufthansa. To bo njihova četrta stavka od začetka februarja. Sindikat Verdi je letališko osebje nemškega letalskega prevoznika Lufthansa namreč danes pozval k novi stavki, ki bi trajala od četrtka zjutraj do sobote zjutraj, poroča nemška tiskovna agencija dpa. To bi bila četrta stavka Lufthansinega letališkega osebja, ki zahteva zvišanje plač, od začetka februarja.

Stavka bo po napovedih potekala od četrtka od 4. ure zjutraj do sobote do 7. ure zjutraj. Potem ko je stavka prejšnji teden vplivala predvsem na tovorni promet, naj bi bili tokrat spet prizadeti predvsem potniki.

Profimedia

Verdi zahteva 12,5-odstotno zvišanje plač za več kot 20.000 zaposlenih in inflacijski dodatek v višini 3000 evrov, ki bi ga podjetje obročno izplačevalo v prihodnjem letu. Lufthansa je februarja pristala na okoli 10-odstotno zvišanje plač z letošnjim decembrom in izplačan dodatek v naslednjih 25 mesecih, a se sindikat s ponudbo ne strinja. Naslednji krog pogajanj je predviden 13. in 14. marca.

Ob tako hudi ohromitvi javnega prevoza (stavki bosta potekali skoraj istočasno) se kaj lahko zgodi, da bo gneča na nemških cestah in avtocestah v naslednjih dneh še precej večja, zato je morda vredno razmisliti, kako in kdaj se odpravite na pot. Če pa se v Nemčijo (ali kamorkoli drugam) odpravljate z letalom, pa je najbrž jasno, kateremu prevozniku se je v bližnji prihodnosti dobro izogniti.

Preberite še:

Cestninjenje na hrvaškem bo povsem drugačno! Kako bomo na poti na morje plačevali v prihodnosti?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol