Maserati Levante Trofeo je postal še močnejši

Maserati je v New York prišel s svojim najmočnejšim športnim terencem do  zdaj. Maserati Levante Trofeo razpolaga s 590 'konji' in bo v omejeni začetni seriji 'launch edition' namenjen avtomobilskim navdušencem iz ZDA in Kanade.

Maserati Levante Trofeo je postal še močnejši (foto: Maserati) Maserati
30. 3. 2018

Levante Trofeo ima pod motornim pokrovom enega od najmočnejših motorjev, ki so ga kdaj vgradili v Maseratija. 3,8-litrski motor Twin Turbo V8, ki so ga povsem uskladili s štirikolesnim pogonom Q4, izdelujejo pri Ferrariju v Maranellu. Pri 6.250 vrtljajih na minuto razvije moč 590 'konjev', med 2.250 in 5.000 vrtljaji na minuto pa navor 730 njutonmetrov, kar je dovolj, da 100 kilometrov na uro doseže v le 3,9 sekunde in suvereno pospešuje do končne hitrosti, s katero seže nad 300 kilometrov na uro.

Veliki moči motorja so prilagodili tudi podvozje z dvema trikotnima vodiloma spredaj in večvodilno premo zadaj. Opremili so ga tudi z učinkovitimi zavorami, ki mu omogočijo, da s hitrosti 100 kilometrov na uro do popolne zaustavitve potrebuje le 34,5 metra. Masa Maserati Levante Trofea je med obema premama razporejena v idealnem razmerju 50 : 50, težišče pa je zelo nizko, kar mu v kombinaciji z 22-palčnimi aluminijastimi platišči omogoča učinkovite vozne lastnosti.

K dinamični vozniški izkušnji pomaga tudi sistem Maserati Integrated Vehicle Control (IVC), ki se bolj posveča korigiranju stabilnosti vozila v trenutnih razmerah kot pa popravljanju voznikovih napak. Voznik lahko poleg voznih programov, ki jih že poznamo v Levanteju, nastavi tudi program Corsa, ki mu zagotovi predvsem večji nadzor nad prenosom moči na podlago med speljevanjem.