Novice Promocijsko sporočilo

Matjaž Klemenčič, jadralni letalec, ki je Sočo doživel s ptičje perspektive

31. 8. 2018
Deli

Red-Bullov jadralec je del reke med Tolminom in Kobaridom preletel z reaktivnim zmajem in le nekaj centimetrov nad vodo.

Dolina Soče s svojimi naravnimi danostmi ponuja številne možnosti športnega udejstvovanja, od raftinga, do potapljanja v čudovitih koritih, bližnji vrhovi Julijskih Alp pa so priljubljena točka jadralnih padalcev. A pravih adrenalinskih odvisnikov to ne ustavi pred idejo, da bi poizkusili še kaj novega. V to kategorijo pa nedvomno spada tudi Matjaž Klemenčič, ki se je reke Soče kar z zmajem na reaktivni pogon.

»V domači dolini po navadi letimo visoko nad gorami, od nekdaj pa je bila v meni želja, da bi Sočo – ki sem jo vedno opazoval od daleč – doživel veliko pobližje. Želel sem si leteti v strugi, med drevesi, tik nad vodno gladino in skalami pod njo,«  je dejal domačin, ki je za potrebe svojega podvig jadralni zmaj opremil z reaktivno turbino. Ta mu je omogočala dodatnih 400 njutnov oziroma približno 40 kilogramov potiska, kar je zadostovalo (le) za kakih osem minut poleta pri hitrosti med 50 in 80 kilometrov kilometrov na uro.

Podvig pa je bil za Tolminca vse prej kot enostaven. »Največja nevarnost pri takšnem letenju je mehanična napaka oziroma odpoved motorja. Goriva sem imel za največ 8 minut, zato sem moral v zraku nekajkrat pogledati na uro in preveriti ,koliko časa je še ostalo.« V primeru kakršnihkoli težav namreč odločajo tisočinke, prostora za napake pa praktično ni. Kljub temu je Klemenčič, Red-Bullov jadralec, ki je nase med drugim opozoril leta 2014 s pristankom na krilu jadralnega letala, podvig izpeljal brezhibno in tako postal prvi Zemljan, ki je Sočo med Kobaridom in Tolminom preletel dobesedno na rečni gladini.