Max Mosley opozarja direktorje

2. 8. 2013
Deli

Max Mosley, do leta 2009 predsednik FIA, sedaj pa predsednik organizacije Global NCAP, je poslal precej ogorčena pisma nekaj direktorjem avtomobilskih znamk.

Na njegovem seznamu so se znašli Carlos Ghosn, šef Renault-Nissana, Daniel F. Akerson, vodilni pri GM ter Suzulijev Osamu Suzuki. Razlog? Katastrofalni rezultati njihovih vozil na preizkusnih trčenjih Latin NCAP.

Global NCAP je organizacija, ki omogoča sodelovanje organizacij, ki izvajajo NCAP preizkusne trke (EuroNCAP, Latin NCAP, IIHS, KNCAP in drugi), jim po potrebi nudi pomoč in izvaja raziskave s področja varnosti.

Moseyja je zbodlo dejstvo, da niso na zadnjih preizkusnih trkih Latin NCAP avtomobili nekaterih znamk, ki sicer v Evropi in Severni Ameriki veliko delajo na varnosti, dobili niti ene zvezdice, saj so bile "poškodbe" preizkusnih lutk prehude. Še več, nekateri so skorajda razpadli. Razlog za to niso le stari modeli, ki jih tam prodajajo, temveč tudi dejstvo, da nekateri proizvajalci, modele, ki so bili v bližnji preteklosti naprodaj na razvitih trgih in so tam dobili zadovoljive ocene na preizkusnih trkih, namenoma popolnoma oskubijo vseh varnostnih elementov in na ta način nižajo ceno. Mosley je direktorje Renaulta, Nissana, GMa in Suzukija pozval, naj se držijo priporočil in standardov Združenih narodov in naj tudi na manj razvitih trgih prodajajo le avtomobile, ki izpolnjujejo vsaj minimalne varnostne standarde. Global NCAP proizvajalce spodbuja, da bi do leta 2015 vsa njihova vozila (ne glede na trg) izpolnjevala vsaj osnovne standarde za varnostne pasove ter obnašanje vozila v čelnem in bočnem trgu, do leta 2020 pa tudi imela serijski ESP in ukrepe za zaščito pešcev ob trku.

Kako so se na trkih Latin NCAP (test je enak, kot ga izvaja EuroNCAP) odrezali Suzuki Alto, Renault Clio Mio (2 generaciji star Clio, ki je na EuroNCAP testu leta 2000 dobil 4 zvezdice, saj je imel varnostne blazine), Nissan Tsuru in Chevrolet Agile, si oglejte v fotogaleriji in v videoposnetkih.

Chevrolet Agile

Suzuki Alto

Renault Clio Mio

Nissan Tsuru

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja