Mazda2: nova Mazda z novim dizlom

3. 11. 2014
Deli

V začetku naslednjega leta bo tudi na slovenske ceste zapeljala nova (petvratna) Mazda2 - tudi z Mazdinim novim malim dizelskim motorjem.

Kljub temu, da je nova Mazda2 v primerjavi s predhodnico zrasla za 14 centimetrov in ima 8 centimetrov daljšo medosno razdaljo, so pri Mazdi nadaljevali s tradicijo zmanjševanja teže - sama karoserija, na primer, je lažja za 7 odstotkov.

Zaradi večje medosne razdalje je kabina nekaj prostornejša, predvsem na zadnjih sedežih. Vozniku in sopotnikom je na voljo cel kup zabavne elektronike, še pomembneje pa je, da si je Mazdo2 moč omisliti z obilico varnostnih dodatkov. Pri Mazdi jih poimenujejo i-Activsense, vanj pa sodijo nadzor mrtvih kotov, nadzor nad prometom pri ritenskem vključevanju na cesto, mestno zaviranje (SCBS), opozarjanje na nenamerno zapustitev voznega pasu in samodejne dolge luči.

Novo Mazdi2 bodo (za začetek) poganjali štirje motorji. Že znani 1,5-litrski atmosferski bencinec bo na voljo v različicah s 75, 90 in 115 'konji', novost pa je 1,5-litrski štirivaljni turbodizel s 105 'konji' in le 3,4-litrsko porabo. Novi ročni menjalniki bodo pet- in šeststopenjski, šeststopenjski samodejni menjalnik pa je še manjši in lažji kot različica v Mazdi3.

Vse o novi Mazdi2 boste lahko prebrali v naslednji številki Avto magazina, ki izide 13. novembra, saj bomo do takrat z njo že prevozili prve kilometre.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel