Mclaren 650 S Can-Am za petdesetletnico nastopa na dirki Can-Am

11. 10. 2015
Deli

Mclaren je pripravil na 50 primerkov omejeno serijo športnika 650S, s katero bo proslavil petdesetletnico svojih uspehov na znameniti kanadsko-ameriški dirkalni seriji.

McLaren je namreč v obdobju 1966-1971 zabeležil vrsto zmag na tem zahtevnem prvenstvu, na katerem so se tekmovalci brez zadržkov pri moči in hitrosti pomerili na nekaterih najbolj ikonskih dirkališčih obeh držav. Prvenstvo je pritegnilo tudi nekaj najboljših dirkačev tistega časa, med katerimi so bili tudi Graham Hill, John Surtees, Jackie Stewart in Bruce McLaren. Prvenstvo se je začelo leta 1966, leto po ustanovitvi ekipe Bruce McLaren Motor Racing, v prihodnjih letih pa je mladi Novozelandec postal eden njegovih glavnih šampionov.

Za njegov uspeh je bila ključna uporaba najnovejših tehnologij in materialov, ki so značilni tudi za McLaren 650 S Can-Am. Če je bil tedaj najbolj primeren material lahek in močan aluminij, ga danes uspešno nadomeščajo ogljikova vlakna. V oddelku MSO so izdelali tudi močna lahka platišča, ki s sijajno črno barvo petih krakov spominjajo na tista z nekdanjih dirkalnikov, na pesta pa so pritrjena s titanovimi vijaki. Za dober oprijem s podlago skrbijo Pirellijeve gume P Zero Corsa, za učinkovito ustavljanje pa keramične zavore.

Motor izhaja iz 650 S Spiderja. 3,8-litrski twin turbo V8 razvije moč 650 "konj" in navor 678 njutonmetrov. V treh sekundah doseže hitrost 100 kilometrov na uro in pospešuje do 329 kilometrov na uro.

Zainteresirani kupci lahko McLaren 650 S Cyan-Am že naročijo, prvim pa ga bodo izročili marca 2016, natanko pol stoletja po prvi dirki serije Can-Am na dirkališču Mont Tremblant v Kanadi.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"