Mehanik leta tretjič zapored Primož Rožnik iz Horjula

Mehanik leta 2016 je Primož Rožnik iz Euroservisa Avto Rožnik d.o.o. iz Horjula. To je že njegov tretji naslov. Drugo mesto je pripadlo Anražu Bohu, ki prihaja iz družinskega podjeta Avtoservis Boh d.o.o, tretji je bil Leon Cafnik iz podjetja Avto Koletnik d.o.o.

Mehanik leta tretjič zapored Primož Rožnik iz Horjula (foto: Anže Petkovšek) Anže Petkovšek
23. 11. 2016

Izbor naj mehanika že tretje leto zapored organizirata revija Mehanik in voznik ter spletni portal Žurnal24. Cilj tekmovanja je širiti glas o dobrih mehanikih, ne glede na to, ali prihajajo iz pooblaščenih ali neodvisnih servisnih mrež oziroma imajo neodvisno mehanično delavnico.

Za naslov Mehanik leta 2016 se je v finalu v šolskih učilnicah in delavnicah Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad – Ljubljana pomerilo 10 finalistov. Ti so morali pokazati tako znanje iz teorije, kot znanje iz prakse. V šolskih učilnicah so reševali naloge iz teorije, ki so bile sestavljene s področja klimatskih sistemov, vulkanizerstva in mehanične stroke. Tekmovalci so morali pokazati praktično znanje iz elektrotehnike, morali so odkriti in odpraviti napake pri nastavitvi žarometov pri avtomobilu.

Za konec so morali pred občinstvom opraviti praktični preizkus menjave in premontaže pnevmatike na enem kolesu ter na slepo prepoznavati predmete povezane z delom v mehaničnih delavnicah.

10 finalistov tekmovanja Mehanik leta 2016

  • Dževad Hušić (AC Kondor d.o.o.)
  • Matic Vrhovec (AC Kondor d.o.o.)
  • Leon Cafnik (Avto Koletnik d.o.o.)
  • Branko Ribič (Avto Koletnik d.o.o.)
  • Janez Kranjčič (Avtoservis Janez Krajnčič)
  • Primož Rožnik (Euroservis Avto Rožnik d.o.o.)
  • Alen Harbaš (Triglav Avtoservis)
  • Marko Komplet – (Feroda d.o.o. Celje)
  • Andraž Boh (Avtoservis Boh d.o.o)
  • Miroslav Mirtelj (Miroslav Mirtelj s.p.)

Najboljši trije mehaniki. Leon Cafnik (levo), Primož Rožnik (v sredini) in Andraž Boh (desno)

Zmagovalec Primož Rožnik je po koncu tekmovanja povedal: "Tekmovanje napreduje na višji nivo, kar je pravilno. Letos smo imeli pet nalog, kar pomeni, da smo morali pokazati široko znanje iz več področjih servisne in avtomehanične dejavnosti. Tako v spretnosti, kot v logiki in teoriji. Odločil sem se, da letos nastopim zadnjič, da ne pobiram drugim voljo za sodelovanje (smeh). Izzivov mi ni zmanjkalo, saj jih imam v delavnici vsak dan dovolj. Tekmovanje pa bom podpiral še naprej."

Andraž Boh, drugouvrščeni: "Zelo sem presenečen. Starša, ki vodita družinsko podjetje, sta zelo vesela mojega uspeha. Tekmovanje se mi je zdelo zelo dobro in kakovostno. Naslednje leto se bom zagotovo potegoval za naslov. Nihče ni popoln, si lahko samo boljši in boljši. Moj dolgoročni cilj je, da bom boljši."

Leon Cafnik, tretjeuvrščeni: "Zadovoljen sem, da so tudi mlajši mehaniki pokazali, da obvladajo svoj posel. Tekmovanje je bilo zahtevno, saj je bilo treba pokazati celoten spekter znanj. Znanje teorije je osnova za delo mehanika, vse bolj pomembno pa je tudi znanje iz elektrotehnike. Mehanik mora vsaj v osnovi znati delati vse."

Več o tekmovanju si lahko preberete na spletni strani zurnal24.