"Dieselgate" je še kako živ tudi v letu 2024. Tokrat je na (resnem) udaru Mercedes-Benz

28. 3. 2024 | STA
Deli
"Dieselgate" je še kako živ tudi v letu 2024. Tokrat je na (resnem) udaru Mercedes-Benz (foto: Profimedia)
Profimedia

Po tem, ko je afera pred slabim desetletjem močno zamajala ugled koncerna Volkswagen, je tokrat v težavah Suttgartska zvezda.

Avtomobilski proizvajalec Mercedes-Benz je v dizelska vozila zavestno vgrajeval zavajajočo programsko opremo, je danes sklenilo nemško sodišče in s tem odprlo vrata lastnikom vozil za odškodninske tožbe. Sodba sicer še ni pravnomočna, na Mercedesu jo nameravajo izpodbijati na višjem sodišču.

Afera dieselgate je izbruhnila septembra 2015, ko je ameriška okoljska agencija EPA javnosti razkrila Volkswagnovo goljufanje na testih izpušnih plinov. Škandal se je nato razširil na ostale proizvajalce.

Profimedia

Tožbo proti Mercedesu je leta 2021 vložila nemška potrošniška organizacija VZBV, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Z njo je namreč želela lastnikom vozil z zavajajočo opremo omogočiti odškodnino.

V postopku je bilo omenjenih več Mercedesovih modelov iz serij GLC in GLK, ki so bila pozneje tudi odpoklicana.

Profimedia

Sodišče v Stuttgartu je danes nekaterim očitkom VZBV prikimalo. Sodišče je v sodbi navedlo, da so Mercedesovi zaposleni namerno vgrajevali neprimerno opremo v določene modele vozil, medtem ko je očitke za druga vozila zavrnilo.

Organizacija VZBV, ki je zastopala več kot 2800 tožnikov, je sodbo pozdravila, v Mercedesu pa so napovedali pritožbo.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel