Mercedes-Benz korak bliže avtonomnemu avtomobilu

22. 12. 2015
Deli

Nemška zvezna agencija za promet je Mercedesu-Benzu odobrila dovoljenje za uporabo sistema Active Lane Change Assist, ki avtomobilom omogoča avtonomno menjavanje voznega pasu.

Sistem, ki ga bodo postopoma avtorizirali tudi v ostalih državah Evropske unije in je nadgradnja sistema za prepoznavanje vozil v mrtvem kotu Active Blind Spot Assist, deluje s pomočjo radarjev in kamer, ki so vozniku v pomoč pri menjavi voznega pasu in prehitevanju. Ko voznik aktivira smernik, sistem sam poskrbi za premik volana in avtomobil samostojno zapelje na drugi, levi ali desni vozni pas. To stori le, če kombinacija kamer in radarjev zazna, da na drugem voznem pasu ni nikogar, pri čemer ne prepoznava le drugih avtomobilov ampak tudi motocikle.

Za avtonomno menjavo pasu mora biti sicer izpolnjenih več pogojev. Smerniki morajo biti vključeni več kot dve sekundi, vključen mora biti tudi sistem radarskega tempomata z asistenco volana, sistem mora vsaj dve sekundi zaznavati dovolj prostora za premik, avtomobil mora po avtocesti voziti z vključeno navigacijo Comand Online, hitrost avtomobila pa se mora gibati med 80 in 180 kilometri na uro. V primeru, ko zazna nevarno oviro, se sistem samodejno izklopi.

Prvi model, v katerega bo kot del asistenčnega sklopa Drive Pilot vgrajen sistem Active Lane Change Assist, bo novi Mercedes-Benz razreda E, ki ga bodo predstavili spomladi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja