Prva osvežitev že po dveh letih

25. 8. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Vstopna električna Mercedesa sta dobila prvo tehnično in oblikovno posodobitev.

Pri Mercedesu so torej zanimivo že posodobili svoja najmanjša električno gnana avtomobila. Spremembe so v tako kratkem času seveda malenkostne, a vseeno so blago tehnično prenovo izkoristili tudi za oblikovno. Spremenjena maska je sedaj bolj trendovska in podobna večjim električno gnanim modelom, žarometa sta povezana s svetlobno črto, spremenjen je odbijač, nove so tudi zadnje luči.

Mercedes-Benz

Notranjost ostaja v osnovi enaka, zato pa je osrednji zaslon infozabavnega sistema po novem del osnovne opreme. Oba avtomobila imata sedaj najnovejšo generacijo sistema MBUX - vključno z izboljšano glasovno asistentko, ki je zmožna dialoga in učenja. Z zvočnim sistemom Burmester je enako kot v večjem EQ mogoče izbirati med štirimi različnimi zvočnimi izkušnjami. Za doplačilo je na voljo tudi tehnologija prostorskega zvoka Dolby Atmos.

Mercedes-Benz

Posodobili so tudi asistenčne sisteme in jih podkrepili z novo mono kamero spredaj in novo kamero za vzvratno vožnjo. Pri Mercedesu pravijo, da sistem vzdrževanja voznega pasu sedaj deluje bolj udobno - s posredovanjem krmiljenja namesto ESP. Prvič je pri EQB na voljo tudi vlečna kljuka s sistemom za nadzor stabilnosti pri vožnji prikolice in vlečno kapaciteto 1400 oziroma 1700 kilogramov (odvisno od pogona).

Mercedes-Benz

Novost je tudi ta, da se v sistemu polnilnic Plug & Charge odslej z EQA in EQB ne bo treba več posebej identificirati s kartico, temveč se bo polnjenje  po vklopu začelo samodejno. Kot pri Tesli torej.

Preberite tudi: Kje in kako polniti električni avtomobil, če se na dopust odpravite k sosedom?

Od leta 2022 je sicer proizvodnja osebnih avtomobilov Mercedes-Benz ogljično nevtralna, vključno s tovarnama v nemškem Rastattu in madžarskem Kecskemétu, kjer se proizvajata EQA in EQB. To pa je tudi njihova zahteva pri proizvajalcih baterijskih celic. Tovrsten napredek naj bi dosegli tudi pri proizvodnji in obdelavi surovin.

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol