Mercedes-Benz razreda A: po osvežitvi je postal avtomobil z dvema značajema

29. 6. 2015
Deli

Tako vsaj pri Daimlerju pravijo za prenovljeni model A, o katerem so objavili prve podatke. Kot pravijo nova generacija razreda A v sebi združuje športni in udobni značaj, med obema pa prehaja le s pritiskom na stikalo.

S pomočjo stikala Dynamic Select namreč voznik izbira vozne programe Comfort, Sport, Eco in Individual. Pri slednjem si sam nastavi najljubšo kombinacijo lastnosti motorja, menjalnika, vzmetenja, volana in celo klimatske naprave. Delovanje vmesnika Dynamic Select pride do izraza predvsem v kombinaciji z novim podvozjem, ki je opremljeno s prilagodljivimi blažilniki Adaptive Damping System.

Z osvežitvijo je razred A dobil tudi večji nabor motorjev. Novi vstopni model je postal A 160 s 102-"konjskim" bencinskim štirivaljnikom, najbolj gospodaren pa je 109-"konjski" A 180 d BlieEFFICIENCY, ki porabi 3,5 litra dizelskega goriva na 100 kilometrov in v zrak izpusti 89 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. A 220 d je za 7 "konj" močnejši kot do sedaj, A 250 Sport pa namesto 211 razvije 218 "konjskih moči". S 381 "konjskimi močmi" in 475 njutonmetri je močnejši tudi Mercedes-AMG A 45 4Matic, ki v 4,2 sekunde doseže 100 kilometrov na uro.

Daimler je s prenovljenim razredom A vpeljal tudi novo poimenovanje modelov. Bencinski ostajajo označeno enako kot doslej, pri dizelskih pa je kratico "CDI" za številko nadomestil preprosti "d". A 200 CDI se tako po novem imenuje A 200 d.

Že znanim asistenčnim sistemom so dodali serijski sistem Collision Prevention Assist Plus, ki voznika s pomočjo radarja opozarja na nevarnost trka, varnost pa lahko povečujejo tudi led žarometi, ki bodo na voljo za doplačilo.

Kot pravijo pri Daimlerju, je razred A z novo generacijo postal prvi Mercedes-Benz s celovito integracijo pametnega mobilnega telefona. Od začetka 2016 si bodo namreč kupci lahko omislili sistem Apple Car Play in Mirror Link, ki bo podpiral telefoniranje, navigacijo, poslušanje glasbe, prejemanje in pošiljanje sporočil SMS in elektronske pošte s pomočjo glasovnih ukazov in elektronske pomočnice Siri. Žal bo za zdaj omenjen zgolj na lastnike iPhonov, saj ne podpira sistema Andorid Auto. Daimler uporabnikom tudi ni omogočil povezave z brezžičnimi vmesniki, ampak le s povezovalnim kablom.

Prenovljeni Merecedes-Benz razreda A bodo lahko zainteresirani kupci naročili že po 1. juliju, v prodajne salone pa bo zapeljal konec septembra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja